България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър по ромските въпроси - необходимо ли е и до какво ще доведе?

Коментар на Мария Методиева и д-р Радосвета Стаменкова

14.07.2021 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов предложи да има министър без портфейл по ромските въпроси. Номинирана за поста е д-р Антония Валентинова. Защо ни трябва такъв министър и ще доведе ли това до разделение на общностите в страната?

"Приветстваме предложението, направено в рамките на този проектокабинет. Години наред сме свидетели на това, че има необходимост от човек, който да е високо позициониран, за да взема решения. Това, което се предлага като обем, съвсем не отговаря на очакванията на гражданския сектор и на самата общност", каза Мария Методиева от Фондация "Тръст за социална алтернатива" в студиото на "България сутрин".

Според изпълнителния директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве - д-р Радосвета Стаменкова, идеята за министър по ромските въпроси има и плюсове, и минуси.

"Плюсовете на такова предложение са това, че има някаква заявка от проектоправителство за овластяване на висока позиция на ромски експерт. За мен приятното е, че в случая овластяването е от жена. Другото хубаво в тази номинация е, че аз познавам д-р Антония Валентинова от нейните студентски години и тя е изключително добър, компетентен, свестен и работоспособен човек. И третото нещо, което си мисля, че може да е добро, ако евентуално що се отнася до социална несправедливост и човешки права - министърът по ромските въпроси бъде ползвам като "ромски омбудсман". Оттук нататък са нещата, които са като въпросителна към мен, които накланят везните на другата посока. Да се избере министър по ромските въпроси е малко "олд скуул", коментира д-р Стаменкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че това са процеси, които са се случвали в Западните Балкани в края 90-те и в началото на новото хилядолетие.

"Лично аз и мои колеги смятаме, че промяната първо преминава през образованието. И другото - нещата ще се променят не когато ромите правят неща за ромите и българите правят неща за българите, а когато всички правят неща за всички. Не мисля, че е правилна идеята ромски експерт и високообразован ром да се занимава само с ромски въпроси", допълни специалистът.

Мария Методиева посочи, че ни е нужен човек, който да е овластен и да работи в посока подобряване на живота на всички икономически уязвими общности в страната.

"Отделянето на ромския въпрос от останалите въпроси, касаещи икономиката, социалната политика, образованието на България, ще доведе до допълнително разделение на обществото. Това не допринася по никакъв начин за сближаването на етническите групи в страната, напротив. Трябва да се работи много внимателно с хората, които са изключително чувствителни и смятат, че са онеправдани", добави тя.

Категорична е, че в момента ситуацията е оптимистична, тъй като броят на младежите, завършващи средно образование, се е удвоил през последните 10 години. А хората, които записват висше образование от ромската общност, е нараснал 6 пъти.

"Интеграцията е двустранен процес и е процес, в който и българите, и ромите, и всички трябва да вървят, за да се срещнат в една посока. Да се етикетира проблемът като ромски е изключително немотивиращо спрямо голямото количество роми, които са интегрирани и реализирали. Интегрираните роми са невидими и говорим за тях като изключение. Но работата трябва да бъде многопластова и в много области", каза още д-р Радостина Стаменкова.

Тя сподели, че се е увеличил и броят на ромите, завършили медицински специалности. А Мария Методиева се надява, че министърът ще има право да въведе т.нар. "твърди мерки".

"Изграждането на инфраструктура, въвеждането на мерки, които ще подобрят жилищните условия, които са основополагащи за израстването на едно здраво поколение, е критично важно. Мислех си за министър на равните възможности", допълни Методиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години