Повечето партии скочиха срещу проектокабинета на Трифонов - как ще управлява?

БСП са категорични, че няма да подкрепят експертния кабинет на "Има такъв народ"

13.07.2021 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Има такъв народ" увеличава преднината си пред ГЕРБ. Разликата вече е около 12 хиляди гласа. Подкрепата за вече обявения проектокабинет от Слави Трифонов обаче, все още е под въпрос. Засега критиките към подхода на Трифонов са повече от заявките за подкрепа. 

Какви са възможните хипотези за управлението на страната?

След първоначалната изненада от решението на "Има такъв народ" да управляват сами и да не влизат в коалиция, останалите политически играчи направиха своя коментар. Никой обаче не предлага подкрепа.

"Да си управляват, избрал си ги е Слави, знаят езици - сръбски, македонски, като надам ухо и френски. Ако искаха да внесат спокойствие - трябваше да издигнат Царя, ако са решили да правят нещо. Той говори най-много езици. След няколко месеца народа ще ги бие с камъни, защото ще се провалят. Защото са подли и корумпирани", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

БСП също са категорични, че няма да подкрепят експертния кабинет на ИТН. 

"Употреби се гневът за поредния политически експеримент инженеринг или както искате го наречете. Трифонов нанася тежък удар по парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение - вместо от джипката от Facebook. Не сме се борили да заменим един авторитарен режим с друг", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Своя глас подкрепа няма да дадат и от така наречените "партии на протеста". 

"Става дума за списък, съобщен в телевизионно изявление, а не за парламентарната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство. Държим да се върне авторитетът на парламентаризма и парламентарната република. Но не да се заменя тя с телевизионна и Facebook република", добави председателят на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Реакция имаше и от другата партия, свързана с протестите. Според Христо Иванов хората нито са протестирали, нито са гласували за подобен подход. 

"При този подход отново има съмнения за задкулисие, свързано със Сарая. Прибързаното предлагане на спорен състав на правителство създава риск за миниране на диалога между парламентарно представените политически сили за решаването на тази основна задача", сподели съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК