Нинова: Няма да подкрепим предложеното от Слави Трифонов правителство

"Имаме 4 цели в нашата политика", заяви лидерът на БСП

13.07.2021 | 14:17 Редактор: Искра Ангелова

"Няма да подкрепим предложеното правителство и мерки от Слави Трифонов", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя аргументира това с четирите цели, преследвани от БСП - да се промени моделът на управление на паралелната държава, да се върне държавността, да се решават социалните проблеми на хората чрез политики, да се гарантира сигурност и стабилност за България.

"С предложението на г-н Трифонов нищо от тези наши четири цели не се изпълнява", каза Нинова и допълни, че е бил употребен справедливият гняв на хората от протестите за поредния политически експеримент. 

По думите ѝ вместо да се продължи доброто, направено от служебния кабинет ББР да се преструктурира, за да помогне на малкия и среден бизнес, тя се предлага за приватизация.

"Сигурно има и решение кой ще е купувачът. Концесиониране на автомагистрали също означава защита на частни интереси срещу това от хората да се събират още и още пари", даде пример Нинова. Тя подчерта, че се предлага "стари лица да правят новия модел", не става дума за промяна в съдебната система, за борба срещу монополисти. 

Нинова заяви, че Слави Трифонов е нанесъл тежък удар върху парламентаризма с начина, по който е поднесъл предложението си - "без диалог, вместо от джипката - от Facebook-a". Освен това няма предложения за социални мерки, промяна в модела на здравеопазване и образование.

"Ако ГЕРБ предложат отново кабинет, няма да го подкрепим, принципни и последователни сме", посочи тя.

БСП свиква Национален съвет на 25 юли с коалиционните партньори. Изпълнителното бюро ще предложи на Националния съвет, ако третият мандат бъде връчен от президента Радев на БСП, да го вземат.

"Ще започнем открити прозрачни разговори с други партии, ще поставим национални приоритети на масата и ще опитаме да предложим кабинет", заяви Нинова. По думите ѝ да се отиде на трети избори би било огромно изпитание и за гражданите, и за държавата.

Тя добави, че БСП иска с този трети опит да гарантира сигурност за хората и стабилност за България.

"Кои са тези приоритети и партии, ще бъде коментирано след Националния съвет", съобщи лидерът на БСП.

По отношение на обвиненията на ГЕРБ към организацията на вота от ЦИК, Нинова заяви, че представителите на партията на Борисов сами са създавали пречки, най-вече пред машинното гласуване.

"Изглежда малко арогантно точно те да искат оставката на ЦИК", посочи тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК