България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се става златен медалист на Балканската олимпиада по математика?

Момчетата са по-силни в точната наука от момичетата, твърди преподавателят Емил Карлов

07.07.2021 | 08:18 Редактор: Елеонора Танева

6 медала за България от Младежката балканска олимпиада по математика. Златен медал от престижното състезание извоюва ученикът Марин Христов от СМГ "Паисий Хилендарски". В отборното класиране страната ни е на втора място след Румъния.

"Успехът е плод на много дълга подготовка преди състезанието, на много стрес и безсънни нощи", обясни медалистът в студиото на "България сутрин". Той участва в национални и международни състезания от втори клас.

25-ото издание на Олимпиадата се е провело онлайн.

"Своеобразен домакин на Олимпиадата беше Молдова. Имаше 23 отбора с по 6 ученика. Най-често България печели второто място в отборното класиране, но сме имали и други златни медалисти. Обикновено румънците са най-силни в тези състезания, те имат особени успехи в геометричните задачи, които са най-трудни", каза зам.-ръководителят на отбора Емил Карлов, главен учител в МГ "Атанас Радев".

Преди състезание Марин Христов решава повече задачи, средно с това се занимава два-три часа на ден. Задачи от олимпиади решава и в часовете по математика, където учебния материал вече го е взел.

Ученикът мечтае за златен медал от световна олимпиада. Надява се да бъде включен в българския отбор през следващите години. 

"Със сигурност ще влезе през следващата година в отбора на България за големите до 12. клас, защото има природна дарба и се старае много", прогнозира учителят Емил Карлов пред Bulgaria ON AIR.

Според него у нас има много надарени деца, но не всички полагат достатъчно усилия, за да развият таланта си. А по-силни в математиката се оказват момчетата.

"Сега в нашия отбор на Балканската олимпиада се състезаваха 5 момчета и едно момиче. Тенденцията е момчетата да са по-добри по математика. Те имат по-голямо спокойствие и смелост, което е много важно за едно състезание", уточни математикът.

Марин планира да се занимава в математика и информатика и засега вижда бъдещото си развитие в чужбина.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК