СМГ е първенец по успех на националното външно оценяване след 10 кл.

Илиян постига най-висок резултат в страната на изпита по математика

29.06.2021 | 20:00 Редактор: Юлия Христова

Софийската математическа гимназия е първенец по успех на националното външно оценяване след 10 клас в страната. Един от учениците има най-високия успех на изпита по български език в цялата страна, а други двама са събрали най-много точки по математика. Как се постигат такива резултати?

Учениците от 10 "А" и 10 "Е" клас са двете паралелки в математическата гимназия в София с най-висок резултат на изпита по математика в цялата страна. А зад успеха на учениците стои един учител. Той им преподава в последните пет години. 

"Емоционалните моменти са много, винаги, когато човек вижда резултат от своя труд е удовлетворен от него и наистина това го кара да се чувства щастлив и доволен от това, което е свършил да вижда, че всичко това което прави усилията, които влага в крайна сметка се възнаграждават", каза учителят по математика в СМГ Илия Костов.  

Учениците на Костов участват в редица национални и международни състезания по математика. Сред тях е десетокласника Илияс, който мечтае за международна олимпиада по математика. Днес той е сред 6-имата ученици, които ще представят страната ни на големия форум в Санкт Петербург. 

"Доволен съм това е резултат от цялата подготовка през годината и ме удовлетворява, че всичко това завърши по този добър начин", посочи ученикът Илияс Номан. 

Жара идва в София от Математическата гимназия във Велико Търново миналата година в търсене на конкуренция. Предизвикателството обаче се оказва другаде - в онлайн обучението. Въпреки това тя е сред 9-те ученици с максимален брой точки на изпита по математика.

Илиян постига най-висок резултат в страната на изпита по математика. Самият той споделя, че е изненадан. 

"По математика изкарах 46, а по математика 48 и това е последното нещо което очаквах, защото по математика съм по-добър, но не бях много в кондиция в петък, но реших да се явя, защото е по добре 46, отколкото 0", обясни Илиян. 

Тази година с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. 

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК