България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Международен баскетболен камп дава възможност на деца да учат безплатно в чужбина

"Здрава битка, мирис на гуми и желязо", сподели състезателят Георги Иванов

06.07.2021 | 09:46 Редактор: Десислава Атанасова

Деца получават стипендии за обучение в чужбина от международен баскетболен камп, който ще се проведе в Габрово за пета поредна година. Гвоздеят на тазгодишното издание ще бъде турнир за купата на кмета по баскетбол на колички.

"Идеята на един такъв капм е да се даде възможност на талантливи български деца да отидат да играят баскетбол в чужбина и да намерим най-добрите за тях места. Благодарение на партньори от Италия, Германия, САЩ - успяваме да намираме места за децата. Треньорите са от най-добрите школи от страната. Оказва се, че едно такова събитие може да обедини хората в баскетбола и да им даде възможност да обменят опит с чуждестранни треньори", заяви в "България сутрин" организаторът на турнира и национален селекционер по баскетбол на колички Владимир Искров.

Някои от децата получават и стипендии.

лубовете, университетите, в момента, в който харесват едно дете, може да предложат безплатно обучение и баскетбол, което се е случвало в годините с около 10 деца вече. Пътят е много дълъг и труден. В България средно по няколко човека на година, от една генерация, продължават да играят баскетбол. Това е добър процент, по двама да изпращаме в чужбина", обясни Искров. 

Георги Иванов е един от състезателите, той играе в Италия. Иванов сподели какво е за него баскетболът.

"Това е моят живот, особено баскетболът с количка.  Повечето пъти, когато дойдат да ни гледат, друго си представят, но то е една абсолютно здрава битка, мирис на гуми, желязо, падане, ставане, и хората са "уау". Никога не трябва да спираш", каза той. 

"Някак двигателния дефицит го гледаме като намалена възможно. Увредата, недъгът остават на заден план. Гледаме състезателната страна, а не социалната", допълни още организаторът на турнира. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 2 години
От това "обучение" в чужбина толкова млади, интелигентни и талантливи хора отиват да работят за чужди държави. България губи най-много от това. Докога това ще продължава така? Сигнализирай за неуместен коментар