България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Детски психолог: Любовта не стига за отглеждането - трябва загриженост, но без обсебване

"Децата обичат граници, колкото и да се бунтуват", посочи Димитрина Проданова

02.07.2021 | 07:59 Редактор: Тодор Петров

Книжките "Превод от детски за напреднали" на детския психолог Димитрина Проданова ни показват познаваме ли достатъчно добре децата си и знаем ли как да общуваме с тях.

Първата част е с подзаглавие "Как да спасим децата от възрастните и обратно". Втората част пък излиза точно по време на пандемията. 

"Не се четат хронологично. Това са най-значимите теми, свързани с нашите взаимоотношения с децата. Изцяло са свързани с моята работа. Това е един вид надничане през ключалката на един детски психолог", сподели Проданова в студиото на "България сутрин".

В книжките има и акварелни, рисувани от нейния съпруг. В първата част има 16 акварела, във втората те са 20. 

"В отглеждането на децата само любов не стига. В любовта трябва да има граници. Децата обичат граници, колкото и да се бунтуват. Колкото са по-малки, толкова по-здравословно им се отразява да знаят в кое докъде може да стигнат. Това е наше дело, все пак трябва да останем родители. Има тенденция към разминаване на границите, загуба на авторитет", каза още Проданова пред Bulgaria ON AIR.

"Винаги съм била против това да бъда само майка. Трябва да свикват с идеята, че ние имаме различни роли, за да бъдат по-толерантни. Един 5-годишен е готов да обсеби майка си на 1000%. Децата трябва да ни уважават, виждайки, че ние се развиваме в различни сфери", убеден е детският психолог.

Проданова е на мнение, че в различните възрасти децата показват по различен начин своята тревожност. Колкото са по-малки, толкова по-обвързани са със своята физиология. Тревожността може да се изрази дори в настойчиво хранене, стана ясно още от думите ѝ. 

"Родителите или са прекалено либерални, или прекалено авторитарни. Будизмът най-много пасва за възпитание и отглеждане на едно дете. Постоянно трябва да сме в търсене на баланс. За децата няма значение времето. Може да са 4 минути на ден, но да са пълноценни", подчерта Проданова.

За някои деца, особено за по-малките, пандемията от коронавирус не е била травматичен период от живота им, смята тя. Пандемията се е отразила по-негативно на тийнейджърите.

"Родителите не трябва да губят нишката с децата, трябва да познават приятелите им. Да проявяват истинска загриженост, без да обсебват и да задушават, а да дават свобода и доверие", каза за финал детският психолог.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК