Сближават ли позициите си протестиращи и държава за детската болница

Внесоха 90 000 подписа с искане за нов терен и нова сграда

30.06.2021 | 19:29 Редактор: Елеонора Танева

Нов протест на граждани, които искат построяването на изцяло нова национална педиатрична болница. Родители и лекари се събраха пред Министерския съвет, за да внесат 90 000 подписа, с които настояват да се намери друг терен, на който да се изгради детското лечебно заведение. 

От 2004 година има официално становище, че сградата не може да се ползва за нуждите на здравеопазването. Предвидена е за събаряне в Подробния устройствен план от 2011 година, който има силата на закон. Въпреки това обаче през 2019 година е проведена обществена поръчка с предмет за реконструкция.

Протестиращите са категорични, че болницата трябва да има нова сграда, която да отговаря на всички критерии за болница. Според лекарите - няма повече време за губене. 

"Тази позорна процедура за реконструкция трябва да бъде прекратена. Трябва да се направи нормално задание и всички специалисти, които могат и трябва да участват в със създаването на новата детска болница - да започнат да работят и да бъде скоро налице",  каза детският невролог доц. Петя Заимова.

Детската болница ще се строи в нова сграда, категорично обяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

"Вижте какво се получава, когато винаги се поставяме над закона, когато не спазваме закона за територията. От 2011 г. имаме действащ план в който пише, че на това място няма да има "сграда скелет", а на това място ще има нова сграда за болница, която ще е висока 20 метра. Но "сградата скеле" трябва да бъде съборена, като това е закон", обясни регионалният министър Виолета Комитова.  

Решението за новата сграда ще бъде взето от следващия министър на здравеопазването. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК