Кога и как кърменето на бебето трябва да премине в захранване

Енергийните потребности на кърмачето могат да варират

01.07.2021 | 16:22 Редактор: Юлия Христова
Кога и как кърменето на бебето трябва да премине в захранване

Преди да бъдат дадени отговори на много въпроси е важно да се отбележи и значението на думата захранване. При кърмачета захранването се състои в постепенното заместване на кърмата или адаптираното мляко с т. нар. немлечни храни.

Рамките на този период могат да варират. Най-ранното започване на захранването е от 4 месец или след 16 седмица от раждането. При кърмени бебета захранването може да започне и след 6 месец, като основната причина е, че при тях усвояването на желязо е много по-добро, за разлика от бебетата на адаптирано мляко, поради което се позволява по-късно започване.

Поради навлизането и на един сравнително нов подход – захранване, водено от бебето, тук рамките, които бяха определени по-горе могат значително да варират. Но най-общо при водене на захранване от майката, то започва в периода 4-6 месец и приключва до навършване на една година.

Енергийните потребности на кърмачето могат да варират в минимални граници, поради индивидуалността в протичащите метаболитни процеси, но в общи линии те са изчислени на около 800-850 ккал дневно при кърмаче на 6-месечна възраст.

Приемът на адаптирано мляко или кърма в рамките на деня може максимално да достигне до 1 литър, а енергийният калораж в кърмата е едва 670 ккал на литър, поради което 6-месечна възраст се приема и като горна граница за въвеждане на храни, които да осигурят не само достатъчно енергия за растеж, но и да се отговори на повишените нужди от желязо, цинк, селен и различни витамини, с особена важност от групата на мастноразтворимите – витамин А и витамин Д.

Възрастта между 4 и 6 месец за стартиране на захранването не е избрана случайно. Няколко са факторите, поради наличието на които този период е подходящ. На първо място, стомашно-чревният тракт е съзрял достатъчно за усвояване както на немлечни белтъчини, така и на мазнини и въглехидрати.

Цялата статия четете на puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК