На какво се дължи неспокойният сън при бебетата

Строгият режим, който не съвпада с нуждите му често води до неспокойствие

02.06.2021 | 14:40 Редактор: Юлия Христова
На какво се дължи неспокойният сън при бебетата

Често родителите си казват „само и това да мине“ от развитието на бебето и нещата ще станат по-поносимо, но идва следващото. Така тъкмо е преминал периодът с колики, но идва раздразнението от растежа на зъбите. Неминуемо идва и периодът с по-честите респираторни инфекции. Така погледнато изглежда никога да не успеем да се насладим на този период на фона на постоянно излизащите „проблеми“.

Хиляди експерти се появяват в областта на съня на бебето и след това на детето. Но колкото и универсални да бъдат съветите, все пак всяко бебе е индивидуално, със свой собствен стил на живот. Така насоките могат да бъдат определени като правилно отношение към съня, но не и като правилен начин за приспиване.

Всеобщо правило е, че спокойните дни осигуряват и спокойни нощи. Неспокойният сън обикновено се дължи и на различни дисрегулации – например умора от наличие на много хора около бебето през деня, хрема или избор на неподходящо адаптирано мляко.

Честите дневни хранени, по подаден от бебето сигнал, го зареждат не само с необходимата енергия, но и осигуряват здрав сън през нощта. Строгият режим, който не съвпада с нуждите на бебето често води до неспокойствие и нощни събуждания.

Бебеносенето е друг метод, който намира все повече почва у нас. Той има отношение не само към проявата на колики и съответно значителното им редуциране, но и към спокойния сън. Гушканото и носено бебе се научава на доверие и спокойствие. Това е и причината да се заклеймява методът за оставяне на бебето „да се наплаче“, тъй като тяхната тревожност се увеличава, което от своя страна се отразява и на съня, но и на самочувствието им впоследствие, според психолози, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК