България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Петър Атанасов пред ON AIR: Нямам притеснения от проверката в "Пирогов"

В първите дни на пандемията бях уплашен, каза той

30.06.2021 | 08:04 Редактор: Юлия Христова

В специално интервю за Bulgaria ON AIR говори началникът на Ковид отделението в "Пирогов“ доц. Петър Атанасов.

Здравното министерство назначи проверка на неговото отделение за фалшиви хоспитализации. В отговор на това пациенти и медици се обявиха в подкрепа на специалиста. 

"Има потърсили и непотърсили помощ. Не става дума за нов щам, а за съществуващия към момента щам. Белият дроб е таргетният орган и бива засегнат в най-голяма степен. Той е прицелната точка, посочи той.

По думите му се засягат и нервната система, стомашно-чревната система и като цяло няма кътче от човешкия организъм, което да не е засегнато.

"Готови сме да посрещнем нова вълна. Можем да очакваме такава, особено сега, когато нещата се успокоиха", допълни лекарят за Bulgaria ON AIR.

Според него глобалното повлияване на инфекцията е чрез ваксиниране.

"Не може да правиш експерименти в движение с болни пациенти при лечението. Трябва да има рамка и отделният пациент е отделна вселена, може да се наложи  да направиш остър завой при лечението", заяви още доц. Петър Атанасов.

Той е на мнение, че не би искал да работи в условията на клинични пътеки.

"Приказката, че парите трябва да вървят след пациента, преди него или на главата му - изобщо не искам да я чувам. Няма лекар, който да може, дори да иска, да източи Здравната каса. Нямам притеснения от течащата проверка в "Пирогов". Подкрепата е една от причината да не си зарежа професията, този момент ме спира да не я сменя и да се занимавам с нещо друго", подчерта събеседникът.

"В първите дни на пандемията бях уплашен. Бяхме 31 души персонал, беше период, в който да се мисли бързо, да се чете, да се вземат решения. Даже си мислех, че в един момент болестта взема надмощие над нас", посочи още медикът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК