България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Политолог: Служебният кабинет тръгна с амбициозен план, но започва да излъчва хаос

"Има такъв народ" няма да загуби много от липсата на Трифонов в листите, смята Анастас Стефанов 

09.06.2021 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

Продължават проверките и рокадите в редица институции и държавни структури. Вчера бе съобщено за акция на ДАНС в три служби за сигурност, а служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че няма такава информация.

"Служебното правителство тръгна с амбициозен план от оперативни задачи, включващи промени и ревизия. Колкото повече задачи си поставиш за кратко време, толкова повече започваш да излъчваш хаос. Когато искаш системата да заработи по коренно различен начин, възцарява малко или много хаотичност", коментира политологът Анастас Стефанов в студиото на "България сутрин".

"Да видим как машините ще работят във всички секции, как ще работят в чужбина... Бих се притеснявал най-много за това. Политическата отговорност на служебното правителство е именно организацията на изборите. Донякъде е добре, че организацията на изборите не е централна тема, тъй като това би оказало стрес върху ЦИК, която е под огромен натиск заради всички нововъведения", каза още той. 

Наложените от САЩ санкции на шестима български граждани по закона "Магнитски", Анастас Стефанов коментира по следния начин:

Политическо събитие с огромно значение и въздействие върху политическия процес у нас. Би следвало да очакваме, че ако се появят процеси, които изискват намеса, този стандарт от САЩ ще бъде спазен. Не смятам, че САЩ сега са разбрали, че тези персони създават неудобство. В действията на такива велики сили няма нещо случайно. Тези санкции може да имат мобилизиращ ефект за определена част от обществото.

Политологът очаква партиите на протеста да се припишат това събитие в своя полза - че е своеобразна победа за това, което са говорили и заради което са протестирали.

"Другите политически сили ще кажат, че това е част от процесите, за които те са се борили в управлението и техните партньори от САЩ помагат. Въпрос на налагане на интерпретации", отбеляза Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Създателят и лидер на "Има такъв народ" - Слави Трифонов, изненадващо обяви, че няма да се кандидатира за народен представител и излезе с остро позиция срещу социолозите у нас.

"Малко или много подкрепата към "Има такъв народ" е структурирана на лидерски принцип. В крайна сметка това не са мажоритарни избори. Това няма да нанесе съществена електорална щета. Това е електорат, който съществено се задвижва от активността в социалните мрежи. Не виждам проблем, че няма да е кандидат или няма да води партийна листа. Социолозите и политолозите сме удобната мишена на политическото говорене, особено когато ветровете са в твоята посока. Стигнахме до подценяване на партията на Трифонов, което не е злоумишлено действие", коментира Стефанов.

Междувременно продължават протестите в подкрепа на пенсионирания директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. И тази сутрин негови колеги се обявиха категорично за възстановяването му на поста.

Стефанов е на мнение, че в случая обществените реакции говорят достатъчно. Според него това е последното място, където е трябвало да се правят промени, а проф. Кантарджиев бил човек, който не е търпял критики за своята работа. 

"Заради ситуацията с Ковид-19 и заради това, че има по-колоритно излъчване и говорене, е припознат от широка маса от хората. Беше говорител във време, в което трябваше да има спокоен експертен тон, този човек успяваше да го даде на огромна част от обществото", каза още политологът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК