България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще доведат ли до политически трус санкциите на САЩ срещу Пеевски, Божков и Желязков?

Коментар на политолозите Татяна Буруджиева и Слави Василев

03.06.2021 | 09:50 Редактор: Здравко Черкезов

САЩ наложиха санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и на настоящия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков. По закона "Магниткси" ще бъдат блокирани активите на свързани с тях фирми. 

Ще доведат ли тези санкции до политически трус у нас и как ще се отразят на електоралните нагласи преди парламентарни избори на 11 юли? 

"Това, което се случва, ще измести фокуса от факта, че има предизборна кампания, и окончателно ще засили вниманието върху действията на служебното правителство. Тези действия по осветляване на корупция и всякакви други разследвания", заяви политологът Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин"

"Всички знаем отдавна, че корупцията в България е придобила уродливи измерения. Това, че американците вчера посочиха Божков и особено Пеевски като основни лица, които участват в корупционни схеми, потвърждава това, което ние всички знаем, а именно: дълбоката държава, свързана с обкръжението на ГЕРБ и ДПС, е факт", посочи политологът Слави Василев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според Буруджиева обаче, корупцията в България не е свързана с цели партии, а с конкретни имена. И борбата с нея трябва да бъде по-активна и свързана с възможността обвиненията да бъдат доказани.

"Борбата с корупцията е затруднена заради законодателството. Смятам, че законодателството трябва да бъде облекчено, за да очакваме от компетентните органите и съдебната власт решения, които да възстановяват справедливостта", категорична е тя. 

Отражение на санкциите върху електоралните нагласи

Слави Василев е на мнение, че новината за наложените санкции ще се превърне в "морална и силова инжекция за всички, които са в опозиция на бившите управляващи".

"Това ще окрили всички онези формации, които апелират за премахването на бившите управляващи и за промяната в България. Това със сигурност ще даде допълнителна агитация на основното политическо послание (на президента Румен Радев, бел. ред.), а именно, че трябва възстановяване на държавността", изтъкна той.

"По-големият въпрос е колко време ще има, за да се промени мотивацията на избирателите. Част от избирателите вече имат мотивация да променят управлението в България. Само че в парламента те не успяха да го променят. Дали този трус ще доведе до едно правителство, променящо управлението, това е интересното да видим", каза от своя страна Буруджиева.

Василев определи като "много сериозно рамо" действията на американското правителство, което се "застъпва" за демократичните процеси в България, показвайки лицата на "предишния начин на правене на политика" - чрез корупция.

"По-дълбоката тема е за корупцията и начина, по който се развиват взаимоотношенията между бизнеса и политиците в България. Аз започвам да ставам много скептична, защото от 90-а година насам разговорът можем ли сами да правим крачки към демократизацията или имаме нужда постоянно някой да ни освобождава, според мене стои. То показва състоянието на гражданската култура в нашето общество", смята Буруджиева.

"Проблемът не е в гражданите, а в политическия елит, политическата система и политическите лидери, които не само не успяват да доведат до повишаване на благосъстоянието на българските граждани, а все повече ни показват, че корупцията е с такива измерения, че американците да ни я сочат с пръст. За това са виновни не гражданите, а елитите", отвърна колегата ѝ в студиото.

"Елитаризмът не е точният отговор за това, което се случва в демокрацията. На първо място са нужни активни граждани, само така можем да имаме политици, които да отговарят да интересите на гражданите. Иначе ние си търпим всякакви, правим експерименти и после започваме да обвиняваме елитите", поясни Буруджиева. 

Как може да бъде използвано това сътресение от различните партии?

"Демократичният свят ни е подал ръка и трябва да отговорим на това. Всяка партия би трябвало да реагира на това силно информационно сътресение, което ще се отрази върху общественото мнение. Очаквам всяка партия да включи това послание в аргументите, с които ще мотивира избирателите си и битката между добрите и злите ще се засили", категорична е Буруджиева.

"Импулсът на промяната е факт. Служебното правителство показва много неща ежедневно пред очите на гражданите. Предстои да гледаме интересен мач между Борисов, който е в отстъпление, и партиите на протеста, които са във възход", завърши Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Вожда
преди 2 години
А на вожда, техния полезен и***т, както те си го нарекоха, няма нищо да му блокират/ Сигнализирай за неуместен коментар