Заваляха политическите реакции след санкциите от САЩ

Служебният министър Янев е бил информиран за санкциите

02.06.2021 | 22:12 Редактор: Десислава Атанасова

В отворено писмо до медиите бившият депутат от ДПС Делян Пеевски коментира наложените му от САЩ санкции като недопустим, тенденциозен акт. 

''Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт", коментира Пеевски.

Бившият депутат на ДПС е уведомил адвокатите си в САЩ и щял да предприеме всички законови действия срещу този акт.

Васил Божков до този момент не е коментирал санкциите. Коментари обаче, дойдоха от част от политическите партии у нас.

Публикуването на санкциите съвпадна със срещата на президента Румен Радев с първия заместник-помощник секретар в Министерството на финансите.

Радев е посочил, че постигането на ефективни резултати в борбата с корупцията изисква обединяване на усилията от партньорските държави. 

"България се намира в много специален момент в своето развитие. Има огромно желание от обществото за прозрачност. Искаме всички хора в правителството и на ключови позиции да са открити. Съдии, прокурори, не само политици, а всички ние трябва да сме отворени и достъпни. Това включва и банкови сметки и имущество, няма значение в България или другаде", заяви президентът Радев.

На срещата е била и американският посланик Херо Мустафа. А съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че американското правителство отговаря на исканията на гражданите. 

"Произнасянето на тази оценка поставя прокуратурата в тежка ситуация. Пеевски беше отгледан от ДПС и изхранен от ГЕРБ. Божков е преследван, но не за корупция", коментира той.

Христо Иванов иска отговори от главния прокурор. Но по думите му, започнато от Щатите, трябва да се довърши в София. 

"Мачът е в София, среда, в която Божков и Пеевски бяха възможни като феномени", допълни още той.

За санкциите по закона "Магнитски" служебният премиер Стефан Янев е говорил с помощник-държавния секретар по политически въпроси в американския Държавен департамент Виктория Нюланд.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Точно пък генерал Атанасов от тяхната партия каза, че Бойко големия бандит, преследва малкия бандит Божков Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Хр. Иванов: "Божков е преследван, но не за корупция"Цитирам САЩ: "Божков е санкциониран съгласно Указ 13818 в качеството му на лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа или стоки или услуги с цел корупция или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси.." Сигнализирай за неуместен коментар