Новите областни управители - пореден повод ГЕРБ да атакува служебния кабинет

Премиерът Янев заговори за подводни камъни, заложени от предишното правителство

01.06.2021 | 19:05 Редактор: Жаклина Иванова

Пореден сблъсък между служебното правителство и доскоро управляващите от ГЕРБ. Темата този път са новите областни управители.

Час след като в Министерския съвет бяха представени новите назначения в местната власт, реакцията на ГЕРБ не закъсня. От партията заговориха за коалицията между БСП, ДПС, "Изправи се! Мутри вън!" и служебното правителство.

Две седмици след като кабинетът Янев освободи всички областни управители, новите бяха официално представени. Възложени им бяха и първите задачи. 

"Ние сме поставени пред едни нови предизвикателства. Разбира се, казвам изпълнителната власт и ЦИК -  да осигурим машини от наличните, да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

Той заговори за подводни камъни, заложени от предишното правителство. 

"Процесът на самото провеждане да бъде осигурен, в същото време да не се допуснат негативи, на които сме били свидетели преди. И да ограничим практиките след изборите, които водят до това, да се говори, че имало нещо нередно", добави той.

Реакцията на ГЕРБ, които отговаряха за провеждането на предишните избори, дойде мигновено. И отново бяха отправени критики към новите назначения. 

"Това служебно правителство е политическо. То е коалиция между ДПС, БСП и Мая Манолова", настоя Тома Биков от ГЕРБ.

Срещата с новите областни управители беше открита от служебния премиер, но заради неотложно пътуване официално разговорите бяха водени от секретаря на президента Пламен Узунов. И тук от ГЕРБ съзряха проблем. 

"В какво качество този човек се намира в МС и води заседания на хора, представители на изпълнителната власт? Каква е неговата връзка с областните управители? Това ли е връзката между служебното правителство и президентството?", заяви Биков.

От ГЕРБ изразиха и своите притеснения относно подготовката на предсрочните избори и намекнаха за организационен хаос.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК