България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Да спасим бизнеса и летния сезон: АИКБ поиска удължаване на финансовите мерки

Коментар на Васил Велев и доц. Румен Драганов в "България сутрин"

31.05.2021 | 08:37 Редактор: Тодор Петров

Голяма част от финансовите мерките в помощ на бизнеса приключват в края на този месец. Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) - Васил Велев, настоя за нов дизайн на мярката 60/40, като според него трябва да се намерят пари чрез преструктуриране на бюджета. Сектор "Туризъм" също е в тежко състояние, а летният сезон е на прага.

"Епидемиологичната обстановка продължава още два месеца, а днес приключват повечето мерки за подкрепа на заетостта и предприятията. Ще бъдем първата страна, която приключва с мерките в подкрепа на заетостта. Поискали сме свикване на НСТС и сме внесли текст за конкретни промени за удължаване на мярката за заетостта с още няколко месеца", заяви Велев в "България сутрин"

"Предлагаме в модифициран вид мярката 60/40 да продължи. Когато предприятието е в принудителен престой, програмата покрива отсъстващия доход на 75%, така че хората да не останат с ниски доходи. Така функционира в цял свят, освен в България", каза още той. 

Според него възстановяването у нас протича много неравномерно. Велев припомни, че ресторантьорският бизнес все още работи при ограничения и спадът в продажбите не е преодолян.

"Икономиката се възстановява по-бързо от очакваното, но възстановяването е много неравномерно. За туризма и свързаните с туризма сектори сме още далеч. Въздушният транспорт е с 25% надолу за първото тримесечие. За средните предприятия са разплатени само 16% за първата вълна. Повече от година мина от нея. В мярката за фиксираните доходи за затворените бизнеси също има забавяне, трябва да се ускорят заплащанията", подчерта председателят на АИКБ.

Велев бе категоричен, че трябва да се рекламираме като безопасна дестинация и действително да бъдем такава. 

"Напълно подкрепяме това, че мерките трябва да бъдат продължени. Изключени са хижите, тъй като попадат в закона под друга точка. В момента всички хижари, които кандидатстват за тези мерки, не могат да получат подкрепа", каза на свой ред председателят на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов. 

По думите му е положително и много добро предложението на служебното правителство за ученическия туризъм. Служебният кабинет обяви мерки за подпомагане на бизнеса, а една от тях ще подпомогне конкретно туризма - безплатна почивка за 30 хил. учители и ученици. 

"Руският пазар миналата година беше 20 000 общо, така че 30 000 не е малко. 15 млн. лв. ще влязат в туристическите предприятия, всяко нещо е плюс", посочи доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

"Отворихме границата с Румъния като казахме, че може да влизат без PCR тестове. Ще имаме доста туристи, когато се отворят "зелените коридори". Имаме доста поляци, в Слънчев бряг е пълно с поляци", отбеляза той.

И добави, че характерът на туризма в България е индустриализиран - имаме поточност при чартърните полети, които започнали веднъж, не може да бъдат прекратявани. Може да постигнем пик, ако върнем чартърния туризъм, убеден е той. 

"Туроператорите искат да знаят ще летят ли или няма да летят, дали ще бъдат прекъснати, ако летят, както и какво се случва с лице, което вдигне температура и се окаже положителен - къде го карантинираме и за чия сметка", настоя доц. Драганов.

"Виждаме мудност в правителството. Хоризонтът е между 4 и 6 седмици. Губим конкурентно предимство като не даваме хоризонт. Ако с това темпо на костенурка се движим, ще загубим възможност за индустриализиран туризъм или ще започнем сезона доста по-късно от други дестинации. Много скоро ще видим в ЕС, че масово ще отворят пътуванията. Въпросът е по какъв начин политически ние ще дадем отговор", коментира още той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК