Спор за средствата за Ковид-19 - бизнесът твърди, че държавата не помага

Според служебния финансов министър бюджетът е в тежко състояние

28.05.2021 | 19:34 Редактор: Жаклина Иванова

Продължава разминаването между ресторантьори и служебното правителство за изплащането на ковид помощите. Собственици на заведения са готови и на крайни действия. Според служебния финансов министър бюджетът е в тежко състояние, а заделените средства от предишното правителство не са реални.

Мартин и Михаил са собственици на заведения в Русе и Варна. Общото между двамата е, че помощите от държавата за бизнесите им са спрени. 

"Няма как да помогнат мерки, които не са дошли навреме. Последно получихме за месец февруари. Ако се надяваме на държавата, трябва да затворим още утре", сподели управителят на пицария Мартин Вълев.

"Голяма част от нас нищо не са получили и нямат информация защо не са", уточни собственикът на верига заведения Михаил Николов.

Михаил обаче е готов дори и за протест, ако не бъдат изяснени всички неизвестни около предходните икономически мерки. Според него секторът не се възстановява, а задлъжнява още повече.  

Служебният министър на финансите отчете подобрение в сектора, но заяви, че се подготвя и нов пакет от мерки. 

Позицията на служебното правителство е, че са изплатени голяма част от ковид мерките за април и май. Според Съюза на хотелиерите и ресторантьорите средствата все още не са достигнали до тях.

"Явно всяко правителство си прехвърля ангажиментите", уточни председателят на СХР - Русе Красимир Иванчев.

Идеята на служебното правителство е новите мерки, които се очаква да бъдат предложени, да облекчат административните процедури и да увеличат ликвидността за малките и средни предприятия.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК