Ресторантьорите бият тревога за спряно финансиране, настояват за спешни мерки

Позицията на служебното правителство е, че няма замразени социално-икономически мерки

27.05.2021 | 19:18 Редактор: Юлия Христова

Ресторантьори изразиха тревога от евентуално замразяване или спиране на антиковид мерките. Заради проблема, от бранша настояват спешно да се съберат Националният съвет за тристранно сътрудничество и Икономическият и социален съвет.

Николай е управител на заведение по Черноморието. Последната подкрепа, която е получил от държавата, е от февруари месец. След нея помощта спира.

"Да кажем, че за нас щеше да е от голяма полза, ако имахме помощ за тези 2 месеца. Лично мое мнение е, че  трябваше да бъдат продължени през май, юни, щеше да ни помогне много", каза Николай Стоянов. 

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявиха, че действащите програми са замразени по неясни причини. Не е ясно и дали ще има нови. 

В отговор позицията на служебното правителство е, че няма замразени социално-икономически мерки. Опасността от спирането им произтича от неспазване на срокове от страна на предходното правителство и се работи по отстраняването ѝ, посочват още те.

Работи се и по повишаване ефикасността на мерките. От асоциацията на заведенията обаче твърдят, че бизнесът няма време да чака. 

"В последната една година браншът пострада много, има задлъжнялост, дължат се пари", посочи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според Българската асоциация на заведенията, малкият и среден бизнес е най-голямата жертва на икономическата криза. Настояват за спешно отваряне на настоящите програми и за участие в разработването на нови мерки. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години