В подкрепа на бизнеса: Осигуряват безплатна почивка за 30 000 учители и ученици

Държавният бюджет има сериозни проблеми, констатира министърът на финансите Асен Василев

28.05.2021 | 13:46 Редактор: Здравко Черкезов

Служебният кабинет обяви мерки за подпомагане на бизнеса, а една от тях ще подпомогне конкретно на туризма - безплатна почивка за 30 хил. учители и ученици. 

Държавният бюджет има сериозни проблеми, констатира министърът на финансите Асен Василев и допълни, че до 14 май са изхарчени близо 1,3 млрд. лв. Парите се отишли за Ковид мерките и 50-те лева на пенсионерите. 

"Бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от най-разнообразни места. Вместо да се актуализира бюджета, когато март става ясно, че ще трябва да се продължат мерките и за бизнеса и за пенсионерите, и за Ковид-19, бюджетът не се актуализира, а започват да се дърпат всички буфери и пера, които са налични. Друг е въпросът каква част от тези разходи са били ефективни, защото там имаме непредвидени разходи за църкви, непредвидени разходи за фонд на фондовете, 22 млн. за БНТ и така нататък", заяви финансовият министър.

За да се помогне на бюджета, се търсят буфери по различните министерства, както и възможност за преструктуриране на капиталови разходи. 

Бившият премиер, който в това време беше на живо във Facebook, опроверга изнесените данни. 

"Tоку-що Асен Василев е казал, че към началото на май бюджетът вече има сериозни проблеми. Какви глупости говори? На 23 май, когато са минали 2/3 от месеца, е казал, че теглене на нов държавен дълг вероятно няма да се наложи до края на юли и фискално страната ни стои добре, а засега приходите в бюджета се движат по план. Значи за около 20-30 минути се срива бюджетът на това момче, само за да угоди на кандидат-президента", смята Борисов.

Министерството на финансите работи по нови мерки, тъй като вече нямало затворени бизнеси и Ковид натискът е намалял. Новата програмата ще бъде насочена към възстановяване на бизнесите. Държавата ще даде 15 млн. лева за туризма, който към момента е най-ощетен заради липсата на чуждестранни туристи. Парите ще отидат за 30 хил. ученици и педагогически персонал. Възможност да се включат ще имат до 70 деца от училище. 

"В продължение на 1 седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тези тежки години, в същото време помагайки на туристическия бизнес", каза министърът на образованието Николай Денков. 

"Ще бъдат подготвени туристически пакети и децата ще могат да бъдат предвижени и застраховани за местата за настаняване, ще бъде поето изхранването им, а също така се подготвят и много интересни програми", допълни министърът на транспорта Стела Балтова.

400 хиляди лева ще бъдат отпуснати и за профилактика и рехабилитация на педагогически персонал.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК