България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Капачки за бъдеще" е много близо до даряването на първата детска неонатална линейка

Разговор с Лазар Радков и Мартина Йорданова от фондацията

28.05.2021 | 08:50 Редактор: Здравко Черкезов

За по-малко от 4 години от фондация "Капачки за бъдеще" са събрани и рециклирани близо 500 000 кг пластмасови капачки, благодарение на които само за две години са дарени 22 кувьоза в общински болници. Новата кампания на фондацията има за цел да закупи и дари първата детска неонатална линейка.

"Линейката е вече поръчана, прави се, но след няколко месеца ще можем да дарим първата детска неонатална линейка, която ще оперира извън София", заяви Лазар Радков от фондация "Капачки за бъдеще" в студиото на "България сутрин".

За целта са били събрани и рециклирани тонове капачки. Но от фондацията разчитат и на дарения.

"Средствата не ги събираме само от пластмасови капачки, като има много доброволци, които даряват финансови средства по сметката на фондацията, където 100% от всички постъпления отиват към линейката", посочи Мартина Йорданова от "Капачки за бъдеще" пред Bulgaria ON AIR.

Специфичното на неонаталната линейка е, че вътре има оборудване, специализирано за транспорт на бебенца - има транспортен кувьоз, аспиратор и пациентен монитор.

"Това със сигурност ще бъде първата детска линейка, която ще оперира извън София, като все още проучваме в кой от големите градове, където има университетска болница да бъде дарена, но ще обслужва навсякъде между 4 и 5 области", изтъкна Радков.

Предстоящият уикенд (29 и 30 май) е времето за предаване на пластмасови капачки, а от фондация "Капачки за бъдеще" призоваха всеки, който има възможност, да се включи като доброволец при разтоварването. 

Според Радков ще има нужда от около 100-150 доброволци, които да пътуват с осигурени от фондацията камиони.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК