България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Капачки за бъдеще" ще събира пластмасови бутилки, има нужда от помощ

Количествата пластмата в рамките на една кампания ще скочат двойно, посочи Лазар Радков

16.01.2020 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

Инициативата "Капачки за бъдеще" започва да събира и пластмасовите бутилки, парите от чието рециклирана отново ще отидат за нуждаещите се. През 2019 г. кампанията успя да закупи 19 кувьоза за болниците.

"Вече събирам повече пластмаса от една община. Община Бургас е събрала 150 тона пластмаса, а ние 190 тона през 2019 г. Опитваме се да направим организация, за да включим и бутилките. Събирането им е поне 10 пъти по-сложно. Една бутилка заема много повече място, дори да е смачкана. В един камион, ако успеш да събереш 8-9 тона, то смачкани бутилки може 3-4 тона, което оскъпява няколко пъти транспорта", обясни основателят на кампанията "Капачки за бъдеще" Лазар Радков за Bulgaria ON AIR.  

Организаторите обмислят вариант да бъдат използвани механични преси, с които по-лесно да смачкваме бутилките. Преди всичко обаче имат нужда от партньори рециклатори в цялата страна, от помощ за логистиката, както и от хора или фирми със свободни складове, гаражи и дворове, в които да бъде съхранявана пластмасата.

"Разчтитаме и на празни курсове на транспортни фирми. Количествата пластмата в рамките на една кампания ще скочат двойно. Искаме да го направим още тази пролет", посочи Радков в студиото на "България сутрин".

А 12 бебенца подкрепят кампанията "Капачки за бъдеще" с нов календар за 2020 г. Фотографиите са страхотни, а парите от закупените календари също ще отидат за апаратура за болниците. 

"Дотук имаме заявени над 1200 календара, което значи, че ще може да помогнем на 2-3 болници. Физически понякога се уморявам, но самото удовлетворение, всички хора,  с които се срещаш и искат да помогнат, много те зареждат. Успяхме да обединим множество страхотни хора с големи сърца. Най-големият актив на кампанията са всички доброволци", сподели Лазар Радков.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
неможе ли някой милионер да даде 2-3 к в капачки или пласта маса и ще леши цяла една бЪЛГАРИЯ за събриането на капачки през следващите 2-3 г или паък неможе ли политиците след като са изтеглили нови 6 млр.лева да отделят 50 за следващите 20г ми ще карат хората да ги събират...до оня ден събирах НО....НО.... Сигнализирай за неуместен коментар