България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

До 2020 г. да няма нито един стар кувьоз, цели "Капачки за бъдеще"

В неделя на площад "Батенберг" хората могат да донесат събраните капачки

27.09.2019 | 09:08 Редактор: Ивет Арабова

В неделя в 9 до 17 часа на столичния площад "Батенберг" ще се събират капачки за инициативата "Капачки за бъдеще"  

"Досега сме дарили 12 кувьоза, само до средата на лятото през тях са минали над 150 бебенца. В България има много добри лекари, но те бяха принудени да работят със стари кувьози. В началото на следващата година искаме да няма нито един стар кувьоз в болниците в страната", каза в ефира на "България сутрин" Лазар Радков от инициативата "Капачки за бъдеще".

"Най-старият кувьоз, който сменихме, беше на 40 години. Трябва гражданите на малките населени места да започнат да са по-активни като гражданско общество", заяви Мартина Йорданова, която също участва в инициативата.

Лазар Радков обясни, че има много проблеми по време на кампанията, но усещат благодарността в лицето на лекарите. 

"Спасението на давещите се е в техните ръце. Първо отговорността е в нас, преди 2 години никой не знаеше, че има проблем с кувьози", коментира Радков в пред Bulgaria ON AIR.

Мартина Йорданова отбеляза, че е много важно да има мобилни кувьози, защото много често бебетата имат нужда от по-специална неонатологична помощ и трябва да бъдат транспортирани.

"България не е само София, Пловдив, Варна и Бургас. В малките населени места също живеят хора, за които трябва да се помисли", сподели тя.

Във всички големи градове в страната ще има сборни пунктове за събиране на капачки. 

Вижте във видеото целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК