България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кадиев: С БСП трябва да разкажем лявата приказка за България

Трите приоритета пред коалицията - доходи, екология и борба с корупцията

25.05.2021 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Движение "Нормална държава" на Георги Кадиев подписа споразумение с БСП за съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

"Не се връщам в БСП, а се връщам в коалицията като част от лявото пространство. Защото левицата очевидно е в криза, а е ключово важна част от българската политическа система. Едно от решенията е търсене на обединение с цел 1 + 1 да е равно на 3. Никой не харесва семейства, които се карат. Хората искат да бъдем заедно. Масовата реакция беше: Защо толкова късно", заяви Кадиев в студиото на "България сутрин".

Той отдава лошия резултат на БСП на изборите на 4 април на вътрешните сътресения в партията и на външните атаки. По думите му се е загубила енергията на лявото и хората припознават други партии като носители на модерното и алтернативата.

"БСП се държа като сериозна алтернатива в миналия парламент. Надявам се, че новата коалиция ще има 3 основни задачи - борбата с корупцията, доходите и екология", подчерта Кадиев, който е убеден, че БСП ще подобри резултата си на парламентарните избори.

Той обясни, че смисълът на това обединение е всички заедно да станат по-силни, а не един да мъкне друг на гърба си. БСП са най-голямата формация и тяхната отговорност е най-голяма, отбеляза лидерът на "Нормална държава" пред Bulgaria ON AIR.

"Корнелия Нинова не подаде оставка, това си е решение на БСП. Сега, когато вече сме заедно и отговорността е и моя, ще имам позиция. Нека да видим резултата. Много е важно хората да разберат, че лявото има смисъл. Нашата задача е да разкажем лявата приказка за България", обясни Кадиев.

"Задачата на служебното правителство е да изчегърта връзките на ГЕРБ, които водят държавата в корупцията. Няма времето и възможността да създаде прогреса на България. Задачата на следващия парламент ще бъде да промени изцяло системата и да станем нормална държава", каза още той.

И призна, че е опитвал да убеди "Има такъв народ", а в последствие и БСП, да предложат кабинет и да опитат да съставят правителство в 45-ото Народно събрание. 

"Беше груба грешка "Има такъв народ" да не направи правителство. Сега си дадоха повече време да намерят кадри. БСП трябваше да излезе и да каже: След като тях ги е страх, ние ще направим това, което те не посмяха - ще предложим правителство с няколко точки и ограничен мандат", посочи гостът в студиото.

"Най-вероятно ще бъда водач на листа, все още не знам в кой район. Не е и задължително, ще предложим по-млади хора. Не е драмата да бъдеш депутат за още 4 години. Важен е сигналът, който изпращаме, дори да не ни дадат нито едно място", завърши Кадиев.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК