България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Хана Аренд и "баналността на злото" в новото издание на "Айхман в Йерусалим"

Разговор с преводача на знаменитите репортажи проф. Тодор Танев

30.04.2021 | 08:28 Редактор: Здравко Черкезов

"Айхман в Йерусалим: Репортаж за баналността на злото" на изключителната Хана Аренд, една от най-важните и скандални книги на XX век, има своето ново издание на български език. Какви са най-ценните идеи в книгата на Аренд?

"Книгата е твърде дръзка, не само за времето си, но изобщо. Тя ни кара да мислим, а не да се предаваме на това, което водачите искат от нас", заяви преводачът на знаменитите репортажи проф. Тодор Танев в студиото на "България сутрин".

Процесът срещу нацисткия престъпник Айхман е в центъра на книгата, а според Аренд той не трябва да е показен, какъвто израелските власти впоследствие го правят. Проф. Танев обясни, че става дума за най-обикновен буржоа, който намира в нацистките знамена театралност, припознава се в тях. Той става нацист и започва сляпо да се подчинява, просто защото е никой. Аренд търси в Айхман "баналното зло" на тоталитаризма и според преводача на репортажите това прави книгата изключителна.

"Тя е най-голямата жена-философ за XX век и ще кажа защо. Хана Аренд е човекът, който въвежда думата тоталитаризъм. "Тоталитаризъм" е книгата, където за пръв път се прави сравнение между фашизъм, националсоциализъм и комунизъм. Нов тип управление, което се различава от деспотизъм, тиранията и диктатурата, където се преследват само противниците на режима, докато в тоталитаризма има терор за подчинение на цялото население", посочи бившият министър на образованието в ефира на Bulgaria ON AIR.

За пример проф. Танев даде Северна и Южна Корея. И в двете е имало някога диктатура, но в Северна Корея е имало и комунистическа партия. Там е имало "хиляди диктатори, които те държат в самоконтрол, докато в обикновените диктатури ги няма".

"В книгата тя е философ, който разсъждава върху жизнения процес, културата. Тъкмо затова във фокуса на книгата е ежедневното зло. Тя е търсела пример за него, след като издава "Тоталитаризмът". И го намира в Айхман", акцентира проф. Танев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК