fallback

Доц. Драганов: Нуждаем се от списъка на антигенните тестове

"Всички ваксини, които са признати от СЗО, се приемат", каза директорът на Института по оценки и анализ на туризма

28.04.2021 | 09:11 Автор: Искра Ангелова

Мерките ще бъдат удължени за месец, но вече са ясни условията, при които чуждите туристи ще почиват у нас - чрез ваксинационен сертификат, с ваксините, признати от СЗО, отрицателен PCR или антигенен тест или документ за преболедуване. 

"Гледаме положително гледаме на мерките, които бяха удължени, защото те са част от общия диалог, който имаме с правителството. То стана благодарение на министъра на туризма г-жа Николова. Ние поискахме бизнесът да има ясен хоризонт кога и как може да работи. Преди повече от месец туроператорите не можеха да извършват дейности, но тогава, разговаряйки с правителството, казахме да ни дадат поне 4 седмици, за да може да се подготвим", каза директорът на Института по оценки и анализ на туризма доц. Румен Драганов за "България сутрин".

Той сподели, че и сега настояват за същото, за да може туроператорите, които работят в чужбина, да знаят по какъв начин ще влизат в страната.

"Има да изработим още няколко неща. Самият протокол, когато влезе турист, да е изряден. Той трябва да има сертификат, че е преболедувал и официален документ от здравно заведение. Няма да се изисква броят на антителата", допълни Драганов пред водещия Мирослав Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че те трябва да имат списъка на антигенните тестове.

"Всички ваксини, които са признати от СЗО, се приемат. На нас ни трябва протокол какво се случва, след като всичко това го имаш - имаш отрицателен PCR тест, ваксиниран, но вдигаш температура, прави ти се случаен тест, при който се установява, че ти имаш Ковид-19. Тогава ти трябва да бъдеш карантиран. Сегашният протокол, който е разписан от Министерството на туризма, е, че има карантинно помещение. Това не е окей, тъй като в един хотел има карантинно помещение и влезе един, влезе втори, трети - другите, които са на етажа, ще поискат да се преместят", коментира още директорът на Института по оценки и анализ на туризма.

Според Драганов решението е да имаме карантинен хотел.

"Ще имаме достатъчен персонал, но той ще бъде ваксиниран. Туризмът си има постоянни кадри, на които се плаща целогодишно, независимо, че определени хотели работят по-малко. Има възможности и за работници от чужбина. Но не всички хотели ще работят", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback