Само 20% от почивките ще се реализират, ако има зелен сертификат и PCR тестове?

Най-доброто решение за туризма е хората да пътуват свободно, смята Румен Драганов

26.04.2021 | 21:44 Редактор: Никола Симеонов

На 1 май в условията на пандемия започва летният туристически сезон у нас. На този фон остава въпросът има ли вече ясни правила за неговото спасяване.

"Хората от бранша са доста притеснени, те не обичат да чуват неща от сорта на "ще има много туристи" от определена дата. Туроператорите казват, че има много записвания, те са предупредили своите клиенти, че могат да се откажат от пътуванията си без да трябва да плащат. Туроператорите следят записванията, прегрупират самолетите, и ако няма заявки - просто анулират", заяви в ефира на "Денят ON AIR" директорът на Института по оценки и анализ на туризма Румен Драганов.

Той каза, че очаква утре българското правителство да обяви мерките за влизане на туристи в България.

"Антиген, PCR тест, зелен сертификат, който между другото не е най-доброто решение - най-доброто решение е хората да си пътуват свободно, както пътуваме свободно вътрешно. Нали границите в Европейския съюз са фиктивни? Намесват се политическите решения - политиците се чудят как да изглеждат загрижени за обществото и същевременно да не спират бизнеса", каза Драганов.

Експертът смята, че ако има зелен сертификат и PCR тестове като условия за влизане в страната - ще се реализират само 20% от възможните почивки.

"Гърция взима ред неправилни решения - заблуждава, че всички са ваксинирани и искат да се ваксинират на островите, и въвежда мерки, които ограничават пътуванията", каза още Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, за да може правителството на Борис Джонсън да сложи България на "зелената карта", Великобритания пита: "Какво ще стане ако има наш поданик в България, който се окаже инфектиран".

"Ние трябва да кажем какви мерки ще се вземат и то изцяло за наша сметка. Необходимо е изграждането на карантинни хотели", категоричен бе специалистът.

Според него хотелиерите и туроператорите са получили от правителството хоризонт заедно с обявената дата за старт на сезона. А по-нататъшното развитие той определи като "стъпка по стъпка".

"В плана за възстановяване и устойчивост има перо за туризма, но то е минимално - 17 млн. за дигитализация на министерството. Туризмът обаче е свързан с развитието и възстановяването и на различните други ресори", смята Драганов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 1
Ехо
преди 2 години
На реката и язовира не искат PCR Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 9
М. Янкова
преди 2 години
Трябва да има изискване за ваксина, ПСР тест или антитела след преболедуване, за да са спокойни почиващите иначе още не повече ще загуби туризма, няма да има смелчаци да почиват здрави и болни заедно Сигнализирай за неуместен коментар
1
13 rate up comment rate down comment 4
Ваня
преди 2 години
ДИКТАТУРА И КОНТРОЛ, НИЩО ДРУГО. КАК НЕ СПРЯХА И НЕ МИРЯСАХА ВЕЧЕ. Сигнализирай за неуместен коментар