Задължителна информация, ако сте се запътили на почивка в Гърция

Официално туристическият сезон в южната ни съседка започва на 14 май

20.04.2021 | 12:18 Редактор: Тодор Петров
Задължителна информация, ако сте се запътили на почивка в Гърция

Гръцките власти облекчават мерките постепенно, но основните ограничения остават. След отпадането на задължителната карантина при влизане от страна от ЕС, условията за влизане вероятно ще останат валидни за целия предстоящ туристически сезон - сертификат за ваксиниране или отрицателен тест за коронавирус.

Гърция признава всички видове ваксини, което е реверанс към руските туристи. Страната сключи и двустранни споразумения с Израел и Сърбия за зелени туристически коридори.

Официално туристическият сезон започва на 14 май. Има индикации, че той ще бъде по-добър от миналогодишния. Голям е интересът на туроператорите към малките гръцки острови, защото там средата е по-безопасна. 62 гръцки острова ваксинираха всичките си жители, което привлича туристите. На голяма част от тях хотелите са резервирани до края на сезона.

За индивидуалните туристи има ограничения за движение само в определена административна област. Това се очаква да е в сила до 5 май. Интересът към пътувания към южната ни съседка не е стихвал. Според туроператори, организираните пакетни пътувания със самолет или автобус ще започнат от средата на май. 

"Хората питат най-вече какви ще бъдат изискванията за преминаване през границата и за престой", казва пред БНР Анелия Терзиева, която е управител на туроператорска фирма, специализирана в предлагането на Гърция като дестинация.

Първо ще започнат пътувания, които са били отложени във времето или по които има сформирани групи, допълват туроператори. 

"Цените на пакетите се запазват, отстъпки е имало, както обикновено, за ранните записвания, които, обаче са много по-малко в сравнение с други години", подчертава Анелия Терзиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК