Хотелиери искат отпадане на PCR за граждани на ЕС и настояват за данъчна ваканция

За майските празници ще се разчита на български туристи по морето

19.04.2021 | 19:03 Редактор: Искра Ангелова

Дни преди официалния старт на летния сезон у нас, липсва яснота за това как ще влизат чуждестранните туристи у нас. Хотелиери от Слънчев бряг поискаха отпадане на PCR теста за летовници от Европейския съюз. 

За майските празници ще се разчита на български туристи по морето, тъй като румънците масово са отменили резервациите си заради скъпите PCR тестове. 

Хотелиерите настояват и за спешно въвеждане на "зелени коридори" към Националните туристически курорти.

България сгреши като подкрепи инициативата за зеления сертификат, който ограничава основни европейски свободи, считат от Института за анализи и оценки в туризма.

"И Слънчев бряг, и Златни пясъци, и Албена нямат нито една зараза през миналата година и никога не са били огнище на зараза", каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризъм.

Здравният протокол как ще се приемат туристи е трябвало да бъде готов още на 15 март. Гърция, Турция, Хърватия и Кипър вече са готови с ясни правила как ще се почива при тях.

"За нас Sputnik V е ваксината, която трябва да бъде приета. Имахме уверението, че в този протокол за приемането на туристи ясно и точно ще бъде заявено. Но този протокол го няма, отсъства. Ние вече не с крачка назад", сподели туроператорът Иван Кирязов.

Хотелиерите настояват още за пълна данъчна ваканция и опрощаване на всички данъчни задължения до края на годината, както и 100% обезпечаване на разходите за всички служители, назначени на трудов договор към 1 май.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК