Масово анулират резервации по Северното Черноморие, от бранша искат спешни мерки

Настояват и за масова ваксинация в сферата на туризма

13.04.2021 | 08:40 Редактор: Десислава Атанасова

Масово анулиране на резервации на румънски туристи по Северното Черноморие. 

Варна, курортен комплекс "Константин и Елена”.  Отворени хотели, но празни. Срещаме се с Атанас Карагеоргиев, който и тази пролет очакваше първите румънски туристи. За втора поредна година обаче те липсват. Няма и ясни правила за влизане на чуждестранните гости у нас.   

"Имаше много резервации, но тази сутрин управителката ми каза, че абсолютно всичко е отменено", заяви хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

От бранша искат спешни мерки за спасяване на туристическия сезон, една от които е отпадане на PCR–теста за чужденците или замяната му с антигенен. 

От туристическия бранш съобщават за масови откази на резервациите от румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полетите. Причината са точно неясните правила. Друг фактор е оскъдната маркетингова кампания на ключови за България пазари. 

"За да се случи това, министърът да отиде до Румъния да подаде сигнал, гръмко и ясно да каже: Ние сме готови да посрещнем гостите, ето какво предлагаме", заяви председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров.

От бранша настояват и за масова ваксинация в сферата на туризма. Това лято заетите ще са не повече от 130 хиляди. Традиционно пазарите, с които България работи, са Румъния, Германия, Великобритания и Израел.

Ако се договорят зелени коридори, надежда за спасяването на летния туристически сезон има. Иначе липсата на перспектива ще повлече вълна от фалити до края на годината.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 0
Атанас Кьосев
преди 2 години
На следващите избори пак за ГЕРБ!) И ще ви осигори туристи!))) Сигнализирай за неуместен коментар
3
10 rate up comment rate down comment 0
Многогодишен сезонен
преди 2 години
От бранша настоявали за масова ваксинация.....А тези ,дето настояват,дават ли си сметка, че ако досега имаха проблеми с намирането на персонал,с това си настояване ще си работят сами.....?????? Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 5
Христо
преди 2 години
Гласувайте за Боко Тиквата и седемте сами в хотелите Сигнализирай за неуместен коментар
1
19 rate up comment rate down comment 1
Габи
преди 2 години
Много години се говореше за презастрояването по черноморието. Сега се оплакват, че хотелите са празни. Защо миналата година курортите на юг от Бургас, където има предимно малки семейни хотели всичко беше заето и препълнено? Сигнализирай за неуместен коментар