България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рекорден интерес: Приемаме 41 държави в световните купи по модерен петобой

Коментар на Клаус Шорман и Андрей Кузманов

16.04.2021 | 09:31 Редактор: Жаклина Иванова

В периода 7-11 и 15-18 април в София се провеждат две от общо три световни купи за мъже и жени по модерен петобой. За първи път в историята на модерния петобой в света една държава е домакин две световни купи, които са квалификации за Олимпийските игри в Токио.

"Националната федерация е една от най-важните колони за състезанията във всички възрастови групи. Това са изключително важни състезания за всички държави, които участват. Миналата седмица се проведе първата Световна купа, сега се провежда втората", заяви в студиото на "България сутрин" президентът на Международната федерация по модерен петобой Клаус Шорман.

Той допълни, че не само модерният петобой, а и всеки спорт по света е бил засегнат драстично от Ковид-19.

"Ние нямахме финансови проблеми, но беше важно да подкрепяме националните федерации, за да осигуряват най-добри условия на състезателите", допълни Шорман.

Президентът на Българската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов подчерта, че в момента наблюдаваме рекорден брой участващи държави - 41 нации, около 100 мъже и 100 жени.

"Тези две купи са квалификации за Олимпийски игри, нямаме право на никаква грешка. Сложно е положението с Ковид-19 понеже трябва да пазим спортистите, треньорите. Максимално се стараем да дезинфекцираме, всичко е при най-строги мерки", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кузманов сподели, че в България модерният петобой не е толкова добре познат, въпреки всички традиции и добри резултати. 

"Вашата федерация има дълги традиции. Това не е нещо, което е създадено в последните 10-20 години. Тук отворихме състезанията за всякакви възрастови групи и академични среди. Българската федерация е добър партньор за нас. Провеждат се световни и европейски състезания, това показва колко е добра федерацията. Тя е в добри ръце", заяви Шорман пред водещия на "България сутрин" Мирослав Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК