България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Естествено и очаквано било Борисов да се откаже от депутатското място

Експертен коментар на Татяна Буруджиева и Антоанета Христова

09.04.2021 | 09:37 Редактор: Искра Ангелова

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското си място и заяви, че няма нужда от имунитет. Очаквана ли беше тази стъпка?

"Напълно очаквано, ако имаме предвид ситуацията през 2013 г., когато ГЕРБ беше първа политическа сила и остана опозиция в парламента. Тогава Борисов не се отказа от мандата си, но много рядко влизаше в Народното събрание. В ситуацията, която се намираме, всеки лидер трябва да обърне сериозно внимание на партията си. Депутатската група се очертава с много силни говорители", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин"

По думите ѝ в нея са министрите, които имат най-много информация и са министри, които са доста словесни.

"Първата стъпка на президента е да даде мандат на ГЕРБ, а личността, която ще бъде излъчена за министър-председател, ще бъде Бойко Борисов. Съвсем естествено е той да не бъде депутат, защото това ще наруши процедурата. Най-нормалното е той да не приеме, защото той доказа, че в оперативната сфера е най-добър, предпочита да е в действие", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя смята, че престоят му в парламента е като контрапункт на този стереотип на поведение.

"Започвам да се обърквам от заявките. Досега ГЕРБ беше достатъчно последователна и нямаше разминавания. За първи път чуваме представител на ГЕРБ, който да казва, че ще се предложи правителство, но без Борисов. Интересно какво ще предложат те. Едно е сигурно - ще предложат формат "експертно правителство", допълни доц. Буруджиева пред водещата Мария Константинова.

Според Христова, ГЕРБ се чувства отговорна към избирателите си, особено в тази ситуация.

"Те бяха длъжни да направят този жест - да предложат правителство и да отворят врата за относителна стабилност. От лявата част на спектъра политическата структура е тотално разбита, вдясно нещата не са драматични. В лявата част има много партии и те са разнородни. Те не са достатъчно разговорни по отношение на ценностното си присъствие, защото популизмът се изговаря лесно, когато е предизборна кампания, но трудно се самоопределя, след като си влязъл в парламента. В сравнение с ГЕРБ, проблемите на другите са толкова големи, че в момента дисбалансът е силен", подчерта тя.

Доц. Татяна Буруджиева смята, че ГЕРБ и Борисов няма нужда да правят ясна заявка кои са, защото от 12 години това е в живота ни.

"За Борисов е по-важно да каже на България, че е по-важно да има правителство, отколкото какво ще е това правителство", каза още тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Разбира се, че е естествено Сигнализирай за неуместен коментар