България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Скок в цените на имотите у нас: На какво се дължи?

Някои хора сменят жилището си за по-качествено, каза Иван Велков

30.03.2021 | 08:29 Редактор: Юлия Христова

Една от най-стабилните инвестиции е тази в имот. Защо обаче цените скачат по време на пандемия? Аномалия или икономически аргументирана е тази новина? 

2015 година цените на имотите спряха да падат. Скок няма, по-скоро възстановяване на цените, на разходите по тях. Едно от обясненията е свързано с инфлацията. Това каза за "България сутрин" председателят на Управителния съвет на ФИАБЦИ-България Иван Велков пред водещия Мирослав Димитров.

По думите му по-качествените нови имоти са по-скъпи заради цената на проектиране, на материалите, на земята, на проектите - всичко това дава своето отражение.

"Те са много по-скъпи спрямо години по-рано. Това означава, че получаваме много повече стойност спрямо предишен период. За нас има разлика между стойност и цена, те не винаги съвпадат", посочи Велков за Bulgaria ON AIR. 

Според него има няколко вида купувачи на имоти.

"Някои просто разполагат със средства или пък се появява нов член в семейството. В други държави сделките с жилища с имоти се случват много по-често в живота на човек. Някои хора сменят жилището си за по-качествено", допълни той.

От думите му стана ясно, че все по-често се търсят имоти, които са близо до паркови пространства или са в затворени комплекси, защото се предполага, че на метри от теб има отворено зелено пространство. А в дните на пандемия това е от значение.

"Детайли, които са изглеждали пренебрежимо малки стават от значение. Стойността на вече съществуващи жилища расте по-бързо. Това, че изкарахме повече време в дома си ни накара да се заемем с подобрения в него", подчерта още събеседникът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

6
11 rate up comment rate down comment 1
Марта
преди 1 година
Покачването на цените на жилищата се дължи на обезценяване на валутата,която се печата безконтролно. Сигнализирай за неуместен коментар
5
15 rate up comment rate down comment 1
Obama
преди 1 година
Поредната измислена статия."Една лъжа, повторена сто пъти, става истина" Гьобелс. Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 2
Аз
преди 1 година
Много разбират коментиращите, но поне да пишат грамотно. Ако тези неграмотници са разбирачи, лошо ни се пише. Сигнализирай за неуместен коментар
3
12 rate up comment rate down comment 8
Гост
преди 1 година
Що за глупости.Скачат цените на имоти заради търгаши.Нормално ли е сами си отговорете.Колко пъти писах по добре имот в Западна Европа на същите цени като нашите от колкото в такава скапана държава.И не не ми пишете че тук имотите са милиони да има и за няколко милиона но можеш да си намериш и на нашите цени.Кой може да сравни ново със старо строителство.Цимент брак желязо колкото да не е без хич.Проект ами с един и същ проект се строят хиляди згради като се разместят различни възли.И кой купува? Сигнализирай за неуместен коментар
2
31 rate up comment rate down comment 6
Андрей
преди 1 година
Имотната мафия яако работи да видим до кога Сигнализирай за неуместен коментар
1
39 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 1 година
То хубаво, ама по-добре в Атина и Валенсия за тия пари, вместо София... Сигнализирай за неуместен коментар