България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат: "Зеленият паспорт" ще донесе сигурност, но не трябва да ограничава права

"Целта беше 70% от Европа да се ваксинира до лятото, в момента са 5%", заяви Андрей Новаков

18.03.2021 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Европейската комисия представи проекта за дигиталните ваксинационни сертификати. През летния сезон хората, които притежават документа, ще могат да избегнат ограничения като задължителна карантина.

"Преди месеци критикувахa ЕС, че няма единен подход за справяне с кризата. Сега чувам критики, че имаме единен подход за справяне. Въвеждането на някакъв ред, на един стандарт и подход в цяла Европа, е добре прието, защото животът не може да спре", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че трябва да се гарантира, че това няма да създаде ограничение за хората, които не притежават "зелен паспорт". Трябва да има еднакъв ред за всички държави членки на ЕС, убеден е Новаков.

"Или ще въведат карантина, или ще въведат вечерен час. Няма как да пътуваш спокойно, ако не знаеш дали до края на седмицата нещо няма да се промени. Не може спокойно да си купиш билет. Този "зелен паспорт" би донесъл сигурност и спокойствие", посочи евродепутатът, който не смята, че някога ще стане задължително да се ваксинираме.

"За хората, които не искат да се ваксинират или не са ваксинирани, липсата на този паспорт не трябва да води до ограничение на права", настоя гостът на Bulgaria ON AIR

Хаосът с ваксините в ЕС

"Когато знаеш, че има двоен стандарт при храните, напитките и валутата, в момента, в който някой ти каже, че в някои държави има ваксини, а в други - няма, не го подлагаш на такова съмнение. ЕК е тази, която трябва да каже: Подписахме 3 договора, разпределението на ваксините е на база на население, тези държави са получили толкова, колкото сме разпределили", коментира Новаков.

Евродепутатът е на мнение, че ако ЕС е спазил своите задължения да плати за ваксините, а производителят не  е доставил обещаните количества, той носи морална отговорност пред народите на ЕС. 

"Целта беше 70% от Европа да се ваксинира до лятото, в момента са 5%", отбеляза Новаков.

И подчерта, че Европейската агенция по лекарствата няма право да не бъде категорична в становището си за безопасността на ваксината на AstraZeneca. По думите му трябва да има еднакъв подход към всяка една безопасна и ефективна ваксина, без значение дали е произведена в Европа, САЩ или Русия.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Това е храна за корупцията и измамите. Така се получава при дефицит (например на ваксини) Сигнализирай за неуместен коментар