Как ще можем да се сдобием със зелен сертификат за пътуване?

От приложените ваксини ще се броят само одобрените от ЕАЛ

17.03.2021 | 14:14 Редактор: Никола Симеонов

Пътуване с Ковид сертификат в Европейския съюз от юни. Европейската комисия представя проекта за дигиталните ваксинационни сертификати.

Брюксел се надява документът да помогне за възстановяване на свободното движение по време на летния туристически сезон. Така през летния сезон хора, които притежават документа, могат да избегнат ограничения като задължителна карантина.

"С цифровия зелен сертификат ние приемаме европейски подход, за да гарантираме, че гражданите на ЕС и членовете на техните семейства могат да пътуват безопасно и с минимални ограничения това лято", заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс.

За да се избегне дискриминация сертификатът ще бъде издаван по три критерия - негативен тест за коронавирус, преболедуване и наличие на антитела, както и ваксинация - без значение с кой препарат. Страните членки обаче ще имат свободата да решават дали да допускат свободно движение на хора, имунизирани с ваксина, която не е одобрена от европейския регулатор.

Идеята е документът да е готов преди началото на летния туристически сезон. Той ще бъде наличен безплатно в електронен формат или на хартиен носител. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на удостоверението. 

"Това е временен инструмент - само докато трае Ковид-кризата. Когато Световната здравна организация каже, че пандемията е приключила, този инструмент ще бъде премахнат", поясни Рендерс.

За да влезе в сила, сертификатът трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Комисията иска това да се случи до юни. Успехът на плана обаче е изправен пред заплахата от нарастващото недоволство на част от евролидерите, породено от липсата на достатъчно ваксини.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Валентин Джамбазов
преди 2 години
Боледувах януари 2021 от корона вирус, 8 дена в болницата. Имам изследване за положителен клетъчен имунитет, но зеления сертификат ми изтича юли. Как да го преиздам? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Струва ми се незаконно Сигнализирай за неуместен коментар