България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български учител е отворил пътя към света на музиката за група Nightwish

Бях им като баща, разказва Пламен Димов

17.03.2021 | 11:02 Редактор: Никола Симеонов

През 1996 Туомас, Емпу и Таря тръгват по пътя на своята мечта и създават първият си албум, а до тях е българинът Пламен Димов - учителят по музика, при когото основателите на Nightwish правят първите си стъпки към света на музиката. 

"Мои ученици, на които им бях като баща, с които направихме първия компактен диск в Китее, изсвирихме произведение на Хърби Ханкок, Джоуз Авенол джаз. Те направиха своя група започнаха да свирят симфоник метал. Симфоник метал е термин, който е роден в Китее, сложиха си име Nightwish и в момента са една от топ водещите групи във водещия музикален елит", заяви Димов за "България сутрин".

През 81 година музиката отвежда Пламен Димов и колегите му музиканти в Западна Европа. След 5 години работа, по време на турне в Норвегия получават договор за Финландия, град Китее. 

"Проверих къде е този град Китее и видях, че е на руската граница. Викам няма да отиваме там. Но така стана, че отидохме От 86 година живея във Финландия, преподавател съм", разказа той.

През 2013 г. българският учител започва да организира арт фестивал в чест на Nightwish. Всяка година през юли в Китее се събират фенове на групата от цял свят, млади музиканти и художници, които представят своето творчество. Феновете на групата присъствали на фестивала трябва да оставят автограф стената за спомени, която Пламен е създал в студиото на Nightwish. На нея има подписи на повече от 4000 фенове от 67 страни от целия свят. 

"Подписите на групата, на мениджърите, група на финландски министри и даже подписът на моят приятел Петър Стоянов, The President of Bulgaria, 31 октомври 2012 година", допълни Димов

В последното издание на фестивала през 2019 г. взимат участие и деца от България. Възпитаниците на Руми Иванова от Арт Вой Център представят няколко произведения, сред които българските фолклорни песни "Полегнала е Тодора" и "Бре Петрунко", както и традиционните за фестивала Nightwish песни. 

"Фестивала в Китее олицетворява музика, любов и щастие. Китее е приказно и специално място за всички ни защото ни напомня за най-любимите Nightwish. Благодарение на Пламен Димов имаме възможността да изпитаме тази музикална магия и обединение", споделя Лидия Ганева. 

"Най-незабравимият момент беше в църквата, когато изпълнихме песента Fly to the moon", разказва Аглея Канева

Въпреки отмяната на фестивала за втора поредна година Пламен Димов не прекъсва връзката си България. Продължава да поучава и вдъхновява младите български музиканти, но в интернет. 

"Той за мен е най-добрият учител, той ме мотивира, вдъхновява ме и ме кара да се смея. Винаги, когато се чуем аз страшно много се радвам", добави Канева.

Пламен Димов създава документален филм, в който запечатва емоциите от фестивала. 

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК