България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Музикален полет през историята с народния певец Илия Луков

"Да бъдем будни, че чакалите около нас не спят", предупреди той

19.02.2021 | 09:26 Редактор: Тодор Петров

Народният певец Илия Луков се е захванал с мисия музикална история и издирването на позабравени песни. В деня, в който отбелязваме 148 г. от гибелта на Апостола на свободата, певецът гостува в студиото на "България сутрин".

"За мен Васил Левски е измолен от нашите предци, които са минали през това катарзисно робство 500 години. В архивите има изключително много истории, които народът е преживял. В това бурно време той е бил мъдър и чрез песните е изпратил послания на идните поколения. С много мъка и любов Апостола е изпращал силата си, дошла някъде от Вселената", сподели Луков.

Той бе категоричен, че личности като Левски и Ботев заслужават нашия поклон - дори една сълза да бъде пролята за тези хора, които са дали живота си, за да има България. 

"Да бъдем будни, че чакалите около нас не спят", отбеляза Луков и показа тефтерчето на Васил Левски в студиото.

"Единствено тази любов ще ни спаси. През 2006 г. помолих поетесата Елена Алекова и диригента доц. Георги Петков да посветим една песен на Апостола. Нарекохме я "Песен за Дякона Игнатий", сподели още Илия Луков и я запя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Левски е премахнал капака, който бил захлюпил българския дух. Запалил е искрата и по думите му тя няма да загасне повече.

"Пътувам, срещам се с хора и страдам. Особено в Гърция като ходя, нашите майки са там, вместо да си гледат внуците тук. Много са историите, но за мен основното е, че без хора в къщата не става", каза още народният певец.

"Като граничар през 1994 г. служих при границата с нашите братя македонците. Всеки ден давахме наряд, а те само веднъж в седмицата. Когато успяхме на Световното да победим няколко отбора, си говорим през браздата - да имаше как да преминем браздата и да се прегърнем като братя, такава емоция усетих",  разказа Илия Луков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК