Безсмъртен: Почитаме паметта на Васил Левски

В цялата страна ще има възпоменателни прояви

19.02.2021 | 07:02 Редактор: Ивет Арабова
Безсмъртен: Почитаме паметта на Васил Левски

България отбелязва 148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Възпоменателни прояви ще има и днес в цялата страна. 

В София възпоменателната церемония пред Паметника на Левски ще е различна - само с участието на гвардейци и без речи на политици, като целта е да няма струпване на много хора на едно място. През целия ден пред паметника ще има почетен караул от Националната гвардейска част. 

В 17 часа в храм "Света София" ще бъде отслужена панихида в памет на Васил Левски. Половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата "Свети Александър Невски" ще бият по повод възпоменанието.

В 17:45 часа пред Паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония. Ще бъде запален жертвен огън и гвардейци ще поднесат цветя от името на институциите без присъствието на техни представители. Заради противоепидемичните мерки ще бъде изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19 февруари.

С едноминутно мълчание снощи стотици жители на Карлово и гости на града почетоха паметта на Васил Левски. Да се преклонят пред подвига и делото на Левски на едноименния площад, на който се извисява паметника му, дойдоха много хора.

Тази сутрин в църквата "Света Богородица", където през 1859 година Дякон Игнатий е бил ръкоположен, ще бъдат отслужени света литургия и панихида в памет на Апостола. След митинга-поклонение по традиция присъстващите ще преминат в шествие до родната къща на Левски. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК