fallback

Актриси от 8 държави в нов онлайн спектакъл на български режисьор

Йордан Славейков: Пандемията ме провокира като творец да мисля по нов начин

12.03.2021 | 09:45 Автор: Десислава Атанасова

"Виктория" е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан Славейков. Пиесата е поредна авторска за него.

8 професионални актриси от 8 различни държави - Северна Македония, Беларус, Грузия, Русия, Латвия, Украйна, Швейцария, Великобритания ще заснемат с видеокамери монолози от пиесата. 

"Виктория" е рожба на пандемията, неуспяла куклена актриса на 40 г. от малко провинциално градче. И нейната лична история е шокираща в много аспекти. Цялото действие в монодрамата е отчаян опит на една жена да се разбере с майка си.

"Жена, която е претърпяла насилие и това съсипва живота ѝ. На първи план е предадена от майка си, най-близкия ѝ човек. Това оказва се е световен проблем“, разказа в студиото на "България сутрин" режисьорът Йордан Славейков.

И допълни: Пътувам и посещавам различни страни и тази история не е локална. Трудни отношения и насилие има навсякъде. Историята може да се случи навсякъде, в много общества в света жената е в подчинени позиции.

След като стане факт онлайн, монодрамата „Виктория“ ще бъде поставена на българска сцена. В тайна се пази обаче името на актрисата, която ще изиграе българската Виктория.

"От театрално суеверие не искам да казвам. Красива и талантлива, работи в Народния театър“, загатна Славейков е ефира на Bulgaria ON AIR.

Историята на спектакъла е изцяло женска. На въпрос на водещия на "България сутрин" - Успяваме ли да разберем жените?, режисьорът беше категоричен: Ние трябва да ги обичаме, да ги обичаме, да ги обичаме. Дори по простата причини, че ако ги нямаше нашите майки, нямаше да ни има и нас тук.

Славейков сподели още, че въпреки на онлайн театъра да му липсва характерното за хилядолетния театър човешко присъствие, то пандемията го е провокирала като творец да мисли по нов начин.

"Виктория” е един от артистичните проекти, получили финансиране по време на пандемията от Национален фонд “Култура”.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback