България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Актриси от 8 държави в нов онлайн спектакъл на български режисьор

Йордан Славейков: Пандемията ме провокира като творец да мисля по нов начин

12.03.2021 | 09:45 Редактор: Десислава Атанасова

"Виктория" е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан Славейков. Пиесата е поредна авторска за него.

8 професионални актриси от 8 различни държави - Северна Македония, Беларус, Грузия, Русия, Латвия, Украйна, Швейцария, Великобритания ще заснемат с видеокамери монолози от пиесата. 

"Виктория" е рожба на пандемията, неуспяла куклена актриса на 40 г. от малко провинциално градче. И нейната лична история е шокираща в много аспекти. Цялото действие в монодрамата е отчаян опит на една жена да се разбере с майка си.

"Жена, която е претърпяла насилие и това съсипва живота ѝ. На първи план е предадена от майка си, най-близкия ѝ човек. Това оказва се е световен проблем“, разказа в студиото на "България сутрин" режисьорът Йордан Славейков.

И допълни: Пътувам и посещавам различни страни и тази история не е локална. Трудни отношения и насилие има навсякъде. Историята може да се случи навсякъде, в много общества в света жената е в подчинени позиции.

След като стане факт онлайн, монодрамата „Виктория“ ще бъде поставена на българска сцена. В тайна се пази обаче името на актрисата, която ще изиграе българската Виктория.

"От театрално суеверие не искам да казвам. Красива и талантлива, работи в Народния театър“, загатна Славейков е ефира на Bulgaria ON AIR.

Историята на спектакъла е изцяло женска. На въпрос на водещия на "България сутрин" - Успяваме ли да разберем жените?, режисьорът беше категоричен: Ние трябва да ги обичаме, да ги обичаме, да ги обичаме. Дори по простата причини, че ако ги нямаше нашите майки, нямаше да ни има и нас тук.

Славейков сподели още, че въпреки на онлайн театъра да му липсва характерното за хилядолетния театър човешко присъствие, то пандемията го е провокирала като творец да мисли по нов начин.

"Виктория” е един от артистичните проекти, получили финансиране по време на пандемията от Национален фонд “Култура”.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК