България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Театър насред пандемия: Звезди на сцената в помощ на свои колеги

"Глас" с участието на Яна Маринова е първата постановка, която ще бъде излъчена онлайн

08.12.2020 | 09:28 Редактор: Тодор Петров

Театърът е уязвен от кризата заради пандемията, но е жив и търси нова формула да достигне до сърцата и умовете на почитателите. Днес ще бъде излъчен онлайн моноспектакълът "Глас" с участието на актрисата Яна Маринова. Постановката е на Университетския театър към Нов български университет, по текст на Елена Алексиева и с режисьор Лъчезара Паскалева. 

"Докато учех в НБУ направихме този спектакъл и той беше един вид дипломна работа. Играеше се в Нов театър - НДК, но в един момент ангажиментите ми станаха толкова много, че го оставих за по-късна възраст, защото героинята ми е скритата дубльорка на Мария Калас. Тогава много ми помогна цялата еуфория на момичетата, които на 25 се чувства стари", разказа Яна Маринова в студиото на "България сутрин".

По повод 10-годишния юбилей на театъра към НБУ, представленията ще са безплатни, но ще има възможност хората да даряват. Събраните средства ще бъдат вложени в стипендиантски фонд за подкрепа на студенти от програма "Театър". Фондът предстои да бъде учреден на името на проф. Васил Димитров, дългогодишен преподавател и почетен професор на НБУ.

"В платформата Urbo довечера в 19 ч. стартира тази инициатива с представлението "Глас". Всеки вторник ще се качва ново представление на Университетския театър. Хората могат да го гледат безплатно, ще могат да даряват 1, 5 или 10 лева през платформата", обясни Яна Маринова.

Режисьорът и преподавател в Нов български университет - доц. Възкресия Вихърова, посочи, че амбицията им е да привлекат спектакли, които са излезли от репертоара на голяма част от столичните театри, но са свързани с преподаватели и студенти на НБУ.

"Ще се опитаме да привлечем и много артисти, които да допринесат към политиката на този новоучредяващ се стипендиантен фонд на името на проф. Васил Димитров. Стипендиантният фонд и други социални каузи, защитени с театър, не би трябвало да работят на твърда цена - достатъчна е поканата поканата "Дари", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

"Не успях да завърша НАТФИЗ заради начина, по който ми се случиха нещата и страшно много исках да съм с тези хора. Мечтаех да се запозная с Цветана Манева, Снежина Петрова, Анна Пампулова, Възкресия Вихърова. Не си и помислих да обвинявам някого защо не ме наричат актриса, защото не съм завършила НАТФИЗ. Просто намерих начин. Това е темата на "Глас" - търсиш начин как да постигнеш онова, което не ти е предоставено", сподели още Яна Маринова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК