Страх сред артисти, искат театрите и оперите да затворят

На сцената маски няма, а дистанция не може да се спазва

27.11.2020 | 18:32 Редактор: Георги Камарашев

И още за новите ограничения. Затварят се всички кина, галерии и музеи. Театрите ще работят при 30% от капацитета на залите. Актьори и оперни изпълнители обаче също са разделени по отношение на мерките. Някои от тях искат театрите също да затворят. 

Дезинфекция на входа, през седалка и с маска на лице - по този начин публиката се предпазва от Ковид-19 в театралните салони. При артистите обаче е различно. На сцената маски няма, а дистанция не може да се спазва. Според актрисата Лили Гелева шоуто трябва да продължи, но когато случаите на Ковид-19 намалеят още.

"Все по-често си отиват колеги всеки ден и аз не вярвам, че театърът може да е на всяка цена и не би трябвало да бъде така. Повечето театри не поемат тестовете на актьорите, не се тестват периодично и така ние поемаме отговорността - и физически, и финансово", каза Гелева.

Актрисата Теодора Духовникова изрази подобно мнение. В социалната мрежа тя написа: "Спомена ли се думата "артисти" или театърът се състои само от публика? За публиката разбрахме, може, защото е на два метра отстояние, седи в покой и с маска на лицето. Артистите обаче не седят в покой, напротив, даже викат, прегръщат се и т.н."

А след като световноизвестният тенор Камен Чанев изгуби живота си от усложнения от Ковид-19, стартира петиция "За спасяване на оперните певци на България". 

"Ако продължим по същия начин нашите спектакли, както до сега в този период от септември до сега, ще плащаме кръвен данък на всеки спектакъл. На фона на мерките, които ограничават частните партита до 15 човека, как ви изглежда, нали? Никой от тези хора не може да използва лични предпазни средства по време на спектакъла, тъй като знаете, че това ще затрудни пеенето в тежки оперни заглавия", заяви оперният певец Петър Костов.

Според директора на сатиричния театър Калин Сърменов обаче това, че театрите остават отворени, е възможност за оцеляване.

Сърменов сподели, че в Сатиричния театър е създадена организация - освен дистанцията между публиката, е осигурена въздухопрочистваща система, а антрактите са премахнати. По отношение на артистите, е въведен протокол на поведение.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК