България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Куклен театър ни пренася в детството с "Приказки за Хитър Петър"

Представлението предизвикало голям интерес

23.11.2020 | 09:18 Редактор: Ивет Арабова

Ако настоящето не ни дава достатъчно инструменти и опции да се се справим с предизвикателствата на деня, можем да викнем на помощ миналото, народната мъдрост и познанието на нашите предци. Там почетно място в раздел мъдрост, хитрост и хумор заема един колоритен образ, наречен Хитър Петър.

Как и защо оживява в куклен спектакъл любимият на много поколения герой?

"Използвали сме три приказки за Хитър Петър, като драматургията е наше дело. Всички кукли са импровизирани - Хитър Петър е направен от една гъдулка, два цървула и една кратунка за глава. Куклите са дело на Евгения Лачева и са един обобщаващ образ", каза доц. д-р Константин Каракостов в ефира на "България сутрин". 

Той отбеляза, че повечето кукли се водят от минимум трима души, което изисква изключителен синхрон.

"В тези времена е много важно да има и хумор и смях. Човек не може да потъне само в негативното. Представлението предизвика голям интерес. Направихме го с голяма любов и сме много щастливи", допълни проф. Боньо Лунгов.

Той каза още, че тази тази драматургия е със съвременен поглед, който се възприема много добре от децата.

"Системата е изключително трудна за овладяване, изисква много умения и качества. Това е една от най-благодатните системи, защото е много комуникативна със зрителя и е способна на неочаквана трансформация на един герой с друг", добави доц. Каракостов пред Bulgaria ON AIR. 

"Работим много с фолклора, направихме представление с Хитър Петър, което имаше изключителен успех. Тогава си казахме, че трябва да продължим. При нас залата е малка, а 30% са 27 души на спектакъл", подчерта проф. Лунгов.

И двамата споделиха мнението, че трябва да има гъвкавост в обучението, така че учебният процес да не спира.

Следващият спектакъл "Приказки за Хитър Петър" ще бъде на 5 декември.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК