България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Издават книга за Хитър Петър с 300 анекдота от цяла България

Според автора всяка от приказките в сборника носи своята поука

24.12.2019 | 10:00 Редактор: Ивет Арабова

За първи път опит да събере всички анекдоти за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, при това в една книга, прави Слави Ганев, а на помощ му идва илюстраторът Дамян Дамянов. 

"Историите за Хитър Петър бяха в едни прашни томове, голяма част от тях са събрани от наши възрожденци. Доста от тях са научни трудове", каза Слави Ганев в студиото на "България сутрин".

Той открил, че има страшно много приказки за Хитър Петър покрай работата си по български народни приказки.

"Бях илюстратор на предишната книга на Слави Ганев. За Хитър Петър опитах да изградя свой образ. Тарикатлък на един човек, който е сиромах и му се налага да послъгва, но и се присмива над глупостта", разказа илюстраторът Дамян Дамянов.

Ганев разкри, че Петър е имал и брат - Хитър Павел.

"Имаше много неща, които ме изненадаха. Има много поуки, които са индивидуални за всяка приказка. Петър до голяма степен прилича на Робин Худ", обясни Слави Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него сред силните кандидатури за родно място на Хитър Петър са Габрово, добруджанските села, Хасково и Прилеп.

"За нас беше впечатляващо тяхното приятелство и толерантност между Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Имах желание да илюстрирам повече страни от дружбата им. Направих сериозно проучване за образа на Настрадин Ходжа. Имаше проучване и на джамии и църкви от периода. Виждам Хитър Петър като един спасителен пояс на българина", сподели Дамянов.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК