България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

РЗИС: За разлика от другите браншове, лекарите не роптаят - нямат време

Започна масовата ваксинация у нас, имунизират регистриралите се в електронната система

11.03.2021 | 08:27 Редактор: Ралица Братанова

България е сред 17-те страни, получили дози ваксини от партида на AstraZeneca, която е подложена на проверка. Причината – в Австрия са установени два случая на усложнения след имунизация от тази партида. 

В първия случай смъртта е настъпила 10 дни след ваксинирането, а пациентът е диагностициран с множествена тромбоза. Във втория случай имунизираният се възстановява от белодробна емболия. 

От РЗИ-София област появиха, че здравните органи не могат да дадат информация за потенциално опасната партида, тъй като те отговарят за разпределението, но не и за вноса на ваксините.

Междувременно днес в страната започва имунизацията, на всички регистрирали се в електронния регистър за имунизация.

"Специално за София-област са 14 пункта. Общият брой на хората, които са пожелали да се възползват, са близо 300 души", обясни говорителят на РЗИ - София област Антон Луков в "България сутрин".

Той добави, че в столичната болница "Св. Анна" са подготвени 3 екипа, които да извършват имунизация, за да няма струпване и опашки, а при нужда могат да организират и още два.

По думите му все още има свободни легла за пациенти с Ковид-19 в "Св. Анна", но лекарите очакват до 2 дни да бъдат запълнени.

"Огромна част от лекарите са изморени. Те, за разлика от други браншове, не роптаят, нямат време да роптаят. Не му се вижда краят на това, което се случва", коментира Луков.

При създаването на е-регистъра бе посочено, че желаещите ще могат да избират ваксина, но  по-късно стана ясно, че налична е само тази на AstraZeneca.

"Тези, които не искат да се ваксинират с препарата на AstraZeneca, ще трябва да изчакат, докато се появят другите варианти. Не може да се прогнозира. Това зависи от международните доставки", поясни Луков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК