България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шоубизнес в политиката: Тъжна и обидна новина, принизяване на парламента

Коментар на експертите Любомир Аламанов и Максим Бехар

02.03.2021 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Шоубизнесът се измести в листите на партиите за парламентарните избори. Популярни личности от изкуството, модата и медицински специалисти се впускат в предизборната битка.

"Много тъжна новина за политиката и за самите хора, които искат да се пласират в общественото пространство. Те не могат да направят нищо. Попадането на случайни хора в политиката принизява институцията парламент до много ниско равнище. Не мога да разбера лекарите - имат свои професии и авторитетни имена. Никога няма да разбера защо ще водят тази или онази листа, вместо да си правят операциите", заяви PR експертът Максим Бехар в "България сутрин".

Комуникационнният експерт Любомир Аламанов смята, че е напълно разбираемо, че партиите търсят известните лица. Искат да изсмучат тяхната популярност и да прелеят рейтинг, смята той. 

"Силно се надявам, че тези популярни лица няма да бъдат използвани. Много зависи от това дали самите партии го искат. Здравеопазването в момента е тема номер 1 и тема, по която от 10 години нищо не е направено. Ако партиите случайно решат да послушат тези специалисти и искат да проведат реформа, може би ще има смисъл", коментира той и добави, че партиите с право се опасяват, че хората не им вярват, затова търсят допълнителен рейтинг.

"Политиката трябва наистина да е професия, която да се владее от хора, които имат какво да кажат и да направят. Ако един лекар си зареже професията да създава закони за селското стопанство, това е голяма обида към нацията, към болницата, към неговите пациенти. Политическата система навсякъде по света очевидно не работи", настоя Бехар.

Аламанов пък посочи за Bulgaria ON AIR, че огромната част от хората, които ще влязат в листите от гражданската квота, нито веднъж не сме ги чули да говорят по политическа тема. 

"Използват се като плакат, като афиш, като лице, нищо повече. От тях нищо не се очаква. Трябва да се говори за политика и дали тези хора имат някакви идеи. Нормалният човек трябва да знае, че политиците са наши подчинени. Изпращаме ги там с идеята да урегулират нашия живот, за да може да живеем по-добре", каза още той.

"Ако някой шоумен иска да си казва мнение, да си го казва навсякъде и всеки ден. Но да гласува в парламента за един или друг закон, наистина е голяма обида. Тези хора (хората от шоубизнеса - бел. ред.) обикновено нищо не могат да направят, освен да се показват по-често по телевизията. На политиката трябва да се гледа сериозно", категоричен бе Бехар.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Слави Трифонов
преди 3 години
Ако статуквото се запази наистина е голяма обида за суверена. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Кои в политиката днес не са случайни ? Като се замисля, единствен Борисов има подобаващо кариерно развитие - гл. секретар на МВР, кмет на София, министър-председател. Същински Тодор Живков. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Л.Иванов
преди 3 години
Не съм политик/ и никога няма да бъда/, а и не искам! Само мнение- Герб много, много отдавна са купили тези избори, повтарям го поне от шест месеца! И ако някой не е разбрал това, толкова по- зле за него. БСП-" хроника на една предизвестена смърт/ не по П.Куелю/. Сами са си виновни. Народът/ или една голяма част от него/ не мисли изобщо, често по избори настъпва мотиката поне по два пъти!Народе, бягай и се спасявай поединично, тук е страшно- диктатура, в пълния смисъл на думата! Сигнализирай за неуместен коментар