България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Силен разказ на наш лекар в Германия: Още сме в първа фаза, има много неваксинирани колеги

Страната е против преференции за тези, които са имунизирани, каза д-р Стоян Монев

26.02.2021 | 08:20 Редактор: Радостина Димитрова

За първи път в историята фармацевтични компании бяха изслушани от европейските депутати заради забавените доставки на ваксини. Пред Европейския парламент изпълнителният директор на AstraZeneca обеща да бъдат доставени 40 милиона дози от препарата им до края на март. Договорени и платени обаче са 90 милиона дози.

А по същото време започна и Eвропейският съвет в Брюксел. На него се очертава и основен сблъсък по темата с паспортите за ваксинираните.

На този фон проблемите с доставки на ваксини вече забавиха и имунизацията в Германия. Какви са разликите с България през очите на един български лекар на първа линия в борба с вируса. 

Над 3,6 млн. са имунизираните хора в Германия. Там все още тече първа фаза. В нея, макар и накрая, попада и българският лекар на първа линия в борбата с коронавируса в болница в Германия д-р Стоян Монев.

"Бяха ваксинирани всички 80-годишни. Имаме още два месеца, докато започне масова ваксинация", заяви д-р Монев.

И въпреки че са сред най-застрашените, медиците не са първите ваксинирани.

"Докато ми дойде на мен редът, няма някой по-напред от мен, трябваше да бъдат ваксинирани другите. Има все още много неваксинирани колеги. Едва в края на първа фаза идваме ние", добави той.

Самият д-р Монев е ваксиниран с препарата на Pfizer и BioNTech.

"В момента масовата ваксинация е с AstraZeneca. Въпреки слуховете, че едната ваксина е трето качество", посочи лекарят.

Оказва се, че в страната изостават милион и 200 000 дози на AstraZeneca, тъй като германците масово не искат да се имунизират с нея. С нея е и най-сериозното забавяне.

"В ЕС производителите носят отговорност. Ние вървим три месеца след САЩ", отбеляза д-р Монев.

И въпреки ударното ваксиниране, числата не са обнадеждаващи. Но няма трето качество ваксини, убеден е лекарят. А избирането на ваксина, според анестезиолога, не е необходимо. 

В Германия няма "зелени коридори" за бърза ваксинация на желаещи, независимо в коя фаза попадат. И коридори, които са поставени на пауза заради лиспващи ваксини. 

А Германия, очаквано, е противник на преференции за тези, които не са имунизирани. Такава е и позицията на страната на започналия вчера Европейски съвет.

"Самото позволяване на преимущества е по Конституция. Не представлява дискриминация", каза д-р Монев.

Но това не значи, че темата в страната е затворена. Поне до септември, когато се очаква всеки желаещ да може да се имунизира.

"Много сме далеч от дискусията, защото в края на септември още няма да има юридическа основа. Не всеки е имал правото да се ваксинира", подчерта лекарят. 

А създаването на ваксинационен паспорт вече раздели страните на два лагера. България подкрепи Гърция, Испания, Австрия и Кипър за зелени коридори за имунизирани.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
Д-р ИНТРИГАНТ
преди 3 години
Кажи какъв ти е интереса да пишеш всичко това. Сигнализирай за неуместен коментар