Евролидерите твърдо "за" зелен паспорт, Курц ще предложи да е дигитален

България също подкрепя идеята, заяви премиерът Бойко Борисов

25.02.2021 | 13:37 Редактор: Радостина Димитрова

България подкрепя идеята за зелен паспорт за имунизирани, а тази вечер европейските лидери се събират онлайн, за да обсъдят ваксинацията и как ще изглежда документът за тези, които вече са получили ваксината. Какво се очаква да предложат европейските лидери?

Българският премиер е сред европейските лидери, които подкрепят идеята за сертификат за ваксиниране.

"С колегите разговаряхме и аз мисля, че и външните министри могат да се включат в това. Тези, които са ваксинирани хора в Европа, тези които имат антитела и могат да бъдат удостоверени, да се направи един електронен паспорт, зелен електронен коридор за тези, които са преболедували, тези, които са с антитела или с документа, че са ваксинирани с приетите от ЕК ваксини", заяви премиерът Бойко Борисов.

Докато експертите са раздвоени дали подобен сертификат може да служи като документ за пътуване, според Борисов такъв паспорт може да дава предимства. 

Австрийският канцлер Себастиан Курц смята да предложи зеленият паспорт да е дигитален.

"Имунизационният паспорт ще е един вид билет за връщане към нормалния живот", каза Курц.

Гърция дава имунизационни паспорт на всички граждани с поставени две дози от ваксината. Над 40 000 вече са получили такъв.

"Сертификатът ще осигури старт на туризма, но в Гърция ще се влиза и с отрицателен тест за коронавирус", посочи гръцкият министър на туризма Хари Теохарис.

А във Великобритания искат проучване дали тези паспорти ще помогнат за възстановяването на икономиката. Очаква се и лидерите да обсъдят ускоряване на процеса за даване на разрешително за ваксините, както и тяхното производство и доставка.

А в Израел започнаха да пускат на концерти хора с имунитет срещу коронавируса - придобит след преболедуване или ваксиниране. Една от проявите се състоя в Тел Авив. За да докажат, че влизат в някоя от двете групи, зрителите трябваше да покажат така наречения "зелен пропуск", който се дава след втората поставена доза. "Зелените пропуски" са валидни шест месеца.

Ваксината на компанията Johnson & Johnson е ефективна на 85% срещу вируса, и е безопасна. Това обяви здравният регулатор на Съединените щати. Изпитанията са обхванали 44 000 души. Препарътът има предимството, че може да се съхранява в обикновени хладилници. Освен това се поставя само една доза. Очаква се и разрешение в страната на препарата, който ще е третият след тези на Pfizer и BioNTech, и Moderna. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК