България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предизборни неволи: Експерт посочи рисковете при вота насред пандемия

Според Диана Ефтимова няма да има спазване на особена дистанция, особено при броенето на гласовете

26.02.2021 | 08:05 Редактор: Ивет Арабова

Малко повече от месец остава до парламентарните избори. За първи път ще гласуваме в условия на пандемия. Пускането на бюлетини и организацията в секциите ще се случва по нови правила. Какви са рисковете за вота? 

"Рисковете при гласуването в пандемия за свързани със здравната обстановка. Залегнали са изисквания да няма струпване на избиратели във и около секциите. Здравният протокол задава рамка, при която трябва да се случи процесът, очакваме от ЦИК уточнения как ще се организира той и спазването на мерките", каза Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че има проблем с факта, че огромна част от секциите в страната са разположени в училища.

"Размерът на класните стаи варира между 40 и 50 кв. м. Можем да направим обосновано предположение, че няма да има спазване на особена дистанция, особено при броенето на гласовете. СИК-овете се състоят от между 5 до 9 човека, които присъстват при броенето. Всички партии заявиха, че ще регистрират доста големи мрежи от застъпници, които също имат право да присъстват при броенето. На миналите парламентарни избори тези хора са били 85 000 души. За тези избори избори, по данни на ЦИК, ще има 12 400 секции. Разделяйки 85 000, се получават едни допълнителни 7 човека", добави Ефтимова.

По думите ѝ по време на изборния ден изискванията са да се допускат хора, така че да има 1,5 м дистанция при чакане.

"Сериозна организация е необходима. Тъмни стаички ще има. Предписанията на здравния протокол са да са така позиционирани, че да не се налага избирателите да ги отварят и затварят сами. Тоест, входът на тъмната стаичка трябва да бъде към стена в помещението", подчерта Диана Ефтимова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че ще са необходими около 800 подвижни урни, ако се запази такова ниво на заболеваемост и ако всички те имат желание да гласуват.

"Има в здравния протокол предписания какви изисквания трябва да се спазват при гласуване на заразени с Ковид-19. По данни на ЦИК, тъй като партиите подават определено количество резерви за СИК, се върви към решение част от тези резерви да бъдат включени в мобилните секционни комисии, те ще бъдат ваксинирани. Вече е започнала ваксинация на част от районните комисии", отбеляза Ефтимова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК