България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Българка за мерките в Израел: Туризмът ще се случва само за ваксинирани

Екатерина Арие разказа как върви имунизацията в страната

25.02.2021 | 08:55 Редактор: Ралица Братанова

След като повече от 49% от населението на Израел получи поне една доза от ваксините срещу Ковид-19, властите решиха да вдигнат част от ограниченията в страната. 

Молове, фитнес зали и хотели отново посрещат посетители. А ваксинираните и преболедувалите Ковид-19 ще имат специални правомощия посредством т.нар. "зелени паспорти", които страната въведе.

"Всеки ден ваксинират. Целта е да бъдат ваксинирани поне 6,2 млн. от населението и тогава ще се успокоят нещата", обясни българката Екатерина Арие, която живее в Израел.

Сънародничката ни посочи, че там имунизацията е започнала първо от възрастните хора, като на този етап 94% от населението над 90 години и 86% от хората над 50 години са получили ваксини.

"В момента ваксинират всички. Организират се кабинки за ваксиниране в големи спортни зали", обясни Арие в "България сутрин".

Тя допълни, че "зеленият паспорт" в Израел се издава за хората, които са получили 2 дози от ваксината една седмица след приключването на имунизацията. 

"Туризмът ще се случва само за ваксинирани с 2 дози. В момента има хотели, които са възможни само за тях", категорична бе сънародничката ни пред Bulgaria ON AIR.

Екатерина Арие разказа и как властите в Израел се опитват да предотвратяват струпване по време на имунизационния процес.

"Първо изпращат SMS, напомнят на хората, че трябва да си запазят ред. Всичко е дигитализирано. Няма струпване, защото всеки има ред. Хората, които отиваха на място без ред, трябваше да изчакват повече, но всичко се наблюдава, много е организирано", посочи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК