България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Историята не познава кръстосване на ваксини, трябва ни екшън план

Информационната програма у нас е недостатъчна, смята бившият директор на Агенцията по лекарствата

17.02.2021 | 09:18 Редактор: Никола Симеонов

Продължава надпреварата за ваксинация на световното население в условията на пандемията от Ковид-19. ЕС отказа да подкрепи отказ от патенти за ваксини. Дочути бяха и предложения за налагане на трета доза. 

"Това са ненаучни коментари. Пътищата на въвеждане, начинът на дозиране на един лекарствен продукт, са само на базата на рандомизирани клинични изпитвания. Историята не познава и кръстосване на ваксини - това са несериозни неща", заяви в ефира на "България сутрин" бившият шеф на Агенцията по лекарствата доц. Емил Христов.

Той коментира пречките пред имунизационната кампания в ЕС. 

"Винаги е имало неравенство във фармацевтичната индустрия от нейното съществуване. Бяхме подведени от производителите на ваксини. Истината е в лекарствената регулация, а когато една компания инвестира много пари за проучване, ако тя не бъде компенсирана - ще спре работата си", каза доц. Христов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не би трябвало да се съмняваме във ваксините, получили разрешение за производство. А ако се наруши патентното право, рискуваме да се изправим пред големи предизвикателства.

"Системата за ваксинации у нас е твърде тромава. България има традиции в последните 70 години. Имаме и собствен биологичен производител и няма нужда от недоверие. Информационната програма обаче е недостатъчна. Би трябвало да се разработи екшън план - не можем да бъдем на последно място в ЕС", добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ще стане мазало с тия ваксини Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 3 години
Възраждане на нов фашизъм е това с масовата ваксинация. Сигнализирай за неуместен коментар